Brassói aprópecsenye recept sertéscombból, sült krumplival, sóval, borssal, majoránnával és őrölt köménnyel, az elkészítés pontos lépéseivel.
Mindezt úgy, hogy az elkészített sertéspörkölt szaftjában hagyjuk kicsit állni a kockára vágott sült krumplit, hogy azt magába szívja.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a brassói aprópecsenyét. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Brassói aprópecsenye recept
Eszközök
- fokhagymanyomó
- nagyobb lábos
- nagyobb serpenyő
- nagyobb tál
A recept hozzávalói
- 60 dkg krumpli
- 60 dkg sertéscomb
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál zsír
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 db TV paprika
- 1 szem paradicsom
- 1 kávéskanál őrölt bors
- 1 teáskanál só
- 1 kávéskanál köménymag (őrölt)
- 1 teáskanál petrezselyemzöld (púpozott)
- 1 teáskanál majoránna
- 1 liter víz
- 4-5 dl napraforgóolaj (a krumpli kisütéséhez)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A brassói elkészítését a krumpli meghámozásával kezdjünk, s centis kockákra vágjuk fel.A krumplit a kisütésig vízbe tesszük, hogy ne feketedjen meg.
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- A paradicsomot és a paprikát megmossuk, és apró darabokra felaprítjuk.
- A sertéscombot centis kockákra vágjuk fel.
A pörkölt alap elkészítése
- A felaprított hagymát üvegesre pirítjuk a felmelegített zsíron, folyamatos kevergetés közben.
- Amikor már üveges a hagyma, hozzátesszük a megzúzott fokhagymát is, s jól elkeverjük, hogy egy picit az is megpiruljon.
- Ezután hozzáadjuk a felkockázott sertéscombot, s fehéredésig pirítjuk.
- Amikor a hús kifehéredett, a lábost lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát és a pirospaprikát is.Jól elkeverjük a őket a hússal, hogy egy picit az is megpiruljanak.
- Majd hozzákeverjük a paradicsomot és a paprikát is, hogy picit lehűtse a lábos tartalmát (elkerülendő a paprika megégését).
- Ezek után az egészet megsózzuk, megborsozzuk, petrezselymet, majoránnát és őrölt köménymagot adunk hozzá, s még egyszer az egészet alaposan átkeverjük.
- Végül a pörkölt alapot jó sok vízzel felöntjük, hogy a végén bőséges szaftja legyen a sertéspörköltnek.Bő egy óráig főzzük, időnként ellenőrizve, hogy van-e elég lé a húson.
A krumpli kisütése
- Amikor a pörkölt alap elkezd főni, a krumplin lecseréljük a vizet.
- Majd egy nagy serpenyőben az olajat felmelegítjük 180 fokra.Fontos, hogy az olaj jó forró legyen, mert különben a krumpli nem sül át rendesen, s belül nyers marad.
- Ezután a krumplit kivesszük a vízből, hagyjuk lecsepegni, s a felforrósított olajba tesszük úgy, hogy az olaj a krumplit teljesen befedje.8-10 perc alatt aranybarnára sütjük, párszor átforgatva a krumplit.
- Amikor a krumpli kezd már barnulni, kivesszük az olajból, hagyjuk az olajat lecsepegni róla.Majd egy nagyobb - szalvétával bélelt - tálba tesszük, hogy a felesleges olajat leitassuk.
- Amikor a sertéscomb megpuhult, vegyük le a lábos fedelét, s hagyjuk, hogy a pörkölt leve besűrűsödjön.
- Amikor a pörkölt szaftja besűrűsödött, elzárjuk a tűzhelyet, s a pörkölthöz hozzákeverjük az elkészült sült krumplit. Az összekeverés után 8-10 percig hagyjuk állni az elkészült brassóit, hogy a sült krumpli beszívja a pörkölt szaftját.
- Káposztával, csalamádéval vagy ecetes uborkával tálaljuk.
Tippek és tanácsok a brassói aprópecsenye elkészítéséhez
A brassói aprópecsenye elkészítése kapcsán pár dologra érdemes odafigyelni.
Az első pont a krumpli fajta kiválasztása. Érdemes elsősorban „A” jelű, sütnivaló krumplit választani, mert a „B” és a „C” jelű krumpli több keményítőt tartalmaz, amitől a kisült krumpli állaga grízes lehet.
A második pont a krumpli megpucolása. Mindenképpen vágjuk ki a pucolásnál a megzöldült vagy megfeketedett részeket, különben a kisült krumpli keserű lesz.
A harmadik pont a krumpli darabolása. Mindenképpen kockára vágjuk fel a krumplit, különben a sült krumplit nehezen lehet majd összekeverni a pörkölttel. A szalmakrumpli hosszabb darabjai könnyedén összetörnek a keverés hatására, s nem lesz a végeredmény igazán vonzó.
Másrészt a brassói ízéhez a sült krumpli zaftos belső ízvilága is hozzátartozik, ami nélkül a végeredmény nem lesz az igazi.
Brassói változatok
Tipp1: A brassói aprópecsenye pörkölt alapját nem csak sertéscombból készíthetjük el, hanem karajból, lapockából vagy akár oldalasból is.
Sőt, a brassói aprópecsenyét csirkemellből is elkészíthetünk, habár a hozzávalók arányait érdemes picit megváltoztatni.
Tipp2: Aki nem szereti a sült hagyma kesernyés ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát a pörköltalaphoz. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan 2 fej hagymát is felvéghatunk a pörkölt alaphoz. Illetve azt is megtehetjük, hogy a zsírban egy kicsit tovább sütjük a hagymát, hogy megbarnuljon.
Tipp3: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.
Amire figyelni érdemes odafigyelni a szárított fokhagyma felhasználásakor, hogy nem szabad megpirítani. Éppen ezért csak a többi fűszerrel együtt adjuk a pörköltalaphoz, közvetlen a vízzel való felöntés előtt.
Viszont a fokhagyma ízét semmiképp se hagyjuk ki a brassóiból, mert nélküle a brassói nem lesz igazán brassói.
Tipp4: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, őrölt fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk a pörkölt alaphoz a vízzel felöntés után egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.
Tipp5: Ha friss petrezselyemzöldet használunk, akkor azt apróra vágás után két fele oszthatjuk.
Az egyik felét belefőzhetjük a pörkölt alapba, míg a másik felével a tálaláskor használhatjuk fel, a tányérokat megszúrva a friss petrezselyemmel.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a hagyományos brassói aprópecsenyét, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.