Palócleves recept lapockából, zöldbabbal, krumplival, babérlevéllel és tejfölös habarással, az elkészítés részletes leírásával.
Mely egy igazán jó, gazdag beltartalmú leves. A hús és a bab révén egy nagyszerű fehérjeforrás, a krumpliban pedig rengeteg szénhidrát van.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a palóclevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Palócleves recept
Eszközök
- 2 literes fazék
- fokhagymanyomó vagy reszelő
A recept hozzávalói
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 3 gerezd fokhagyma
- 3-4 evőkanál étolaj (lehet zsír vagy olívaolaj is)
- 30 dkg lapocka (lehet sertéscomb is)
- 35 dkg krumpli
- 30 dkg zöldbab
- 1 liter víz
- 2 db babérlevél
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál őrölt kömény (csapott)
- só
- 1 csokor kapor (kicsi)
- 1 dl tejföl
- 1 evőkanál finomliszt
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük.
- A húst is megpucoljuk (a hártyáktól), s centis darabokra vágjuk fel.
- Olajon a felkockázott hagymát (fél deci vízzel) elkezdjük dinsztelni.
- Amikor a hagyma a vizet elfőtte, s kezd üvegesedni, hozzátesszük a húst, és folyamatos kevergetés mellett azt is megpirítjuk.
- Amikor a hús kifehéredett, az egészet lehúzzuk a tűzhelyről, s hozzáadjuk a fűszerpaprikát, az őrölt köményt és a megzúzott fokhagymát. Alaposan elkeverjük őket, hogy kicsit megpiruljanak a lábos hőjétől.
- Amikor a fokhagyma és a kömény illata megjelenik, felöntjük az egészet vízzel. Hozzáadjuk a babérlevelet, s hagyjuk lassan főni a levest.
A krumpli és a zöldbab megfőzése
- A krumplit megpucoljuk, és centis kockákra vágjuk.Felhasználásig víz alatt tároljuk, nehogy megfeketedjen a levegőn.
- Majd a zöldbabot is megpucoljuk (ha frissen vettük pl. egy piacon).A mirelit zöldbabot pedig engedjük fel egy nagyobb adag forró vízzel.
- Amikor a hús kezd megpuhulni (úgy 1 óra múlva), beletesszük a levesbe a krumplit és a zöldbabot is, hogy azok is megfőjenek.
- Közben a tejfölben a lisztet csomómentesen elkeverjük (habarást készítünk).
- Amikor a leves már majdnem megfőtt, a habarásba 1-2 merőkanál főzőlevet teszünk, s a habarással jól elkeverjük.
- Folyamatos kevergetés közben beleöntjük a habarást a levesbe, s egyenletesen elkeverjük benne.4-5 percig tovább főzzük a palóclevest, míg be nem sűrűsödik.
- Amikor a leves elkészült, kevés frissen felaprított kaprot teszünk hozzá, hogy a kapor illata hozzáadódjon a palócleves ízeihez.
Tippek s tanácsok a sertéshúsos palócleves elkészítéséhez
A palócleves elkészítése során a hús főzését nem érdemes elkapkodni. Szánjunk rá minimum egy-másfél órát, hogy a hús rendesen megpuhuljon.
A sertéshús főzésénél az első 15-20 perce munkás, mert a feljövő habot érdemes leszedni a tetejéről. Ha lassan főzzük a húst, akkor a hab a lobogó víztől nem fő bele a lébe. Amitől a leves tiszta és áttetsző marad.
S ez teljesen független attól, hogy a receptben szereplő lapockából, vagy combból, oldalasból, esetleg dagadóból vagy tarjából készítjük el a palócleves.
A krumpli és zöldbab nagyjából egyszerre fő meg. Arra viszont figyeljünk, ha konzerv zöldbabot használunk, akkor annak a levét ne öntsük bele a levesbe.
Ha szeretnénk egy kicsit tartalmasabb palóclevest csinálni, szokás belefőzni karikára vágott sárgarépát és fehérrépát is belefőzni (egy-egy szálat).
A fűszerezésnél vigyázzunk, mert palóclevesnek sok eltérő karakterű összetevője van. A felsorolt összetevőkön kívül maximum 1-2 borókabogyóval lehet még egy picit egyedibbé tenni.
Tanácsok ínyenceknek, diétázóknak
Ha szoktunk húsleves alaplét használni a főzéshez, vagy van maradék húsleves levünk, nyugodtan megfőzhetjük a leves avval is.
Ha egy leves megmaradt levét használunk fel, azt hígítsuk fel kétszeresére. A cél az, hogy a levesben ne az eredeti leves íze domináljon, hanem a bab, a krumpli, a kömény és a tejfölös habarás savanykás íze.
Tipp: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.
Tipp2: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Tipp3: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet esetleg Cayenne borsot.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a palóclevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.