Bakonyi csirkeragu recept hagymával, szalonnával, csirkehússal, finom gombával, tejfölös habarással, az elkészítés részletes leírásával.
Sokféle ízt tartalmazó, igazi magyaros étel, mely laktató és finom, s elkészítése sem igényel túl sok mindent.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a bakonyi csirkeragut. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.
Bakonyi csirkeragu recept
Eszközök
- fokhagymanyomó
- 2 literes lábos fedővel
- fél literes bögre
A recept hozzávalói
- 50 dkg csirkemell
- só
- bors
- 35 dkg gomba
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab paradicsom
- 1 darab TV paprika
- 10 dkg füstölt szalonna
- ½ evőkanál zsír
A végén a behabaráshoz
- 3 dl tejföl
- 1 evőkanál finomliszt
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A csirkemellet megmossuk, s csíkokra vagy kisebb kockákra felvágjuk. Majd sóval és borssal meghintjük, s összekeverjük.
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- A paprikát, a paradicsomot és a gombát megmossuk, s apróra felvágjuk.
- S végül a füstölt szalonnát is apróra felaprítjuk.
A bakonyi alapjának elkészítése
- A füstölt szalonnát kevés zsíron kisütjük, s a keletkezett pörcöt félretesszük.
- A kisült zsírban ezután a csirkemell csíkokat fehéredésik sütjük. 1-2 két percig sütjük a csíkok mind a két oldalát, majd a kisült csirkemell csíkokat is félretesszük.
- Ezután a zsír maradékához hozzátesszük a felaprított hagymát, s üvegesre sütjük.
- Ezután lehúzzuk a lábost a tűzhelyről, hozzáadjuk az áttört fokhagymát ás a fűszerpaprikátPárat keverve rajta ezeket is megpirítjuk.
- Ezután az egészhez hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát, s a tűzhelyre visszatéve engedjük, hogy levet eresszenek.
- Amikor a pörkölt alap leve picit elfőtt, hozzáadjuk a felszeletelt gombát is, ami a hő hatására össze fog esni, és sok levet fog ereszteni.
- Amikor a gomba leve megjelent, tegyük vissza a lábosba a félretett sült szalonnát és a csirkemell csíkokat.Fedő alatt hagyjuk, hogy a gombás lében a gomba és a csirkehús megpuhuljon.
A bakonyi csirkeragu behabarása
- 20 perc után vegyük le a lábosról a fedőt, s hagyjuk, hogy a csirkeragu alapja elfője a levének nagy részét.
- Ezután a lisztet és a tejfölt fél literes bögrében keverjük el csomómentesre.
- A csirke főzőlevéből adjunk hozzá egy merőkanállal.Alaposan keverjük el a lisztes tejföllel, hogy a habarás könnyen folyós legyen.
- Majd a habarást adjuk hozzá a ragu alapjához, s keverjük el benne rendesen.
- További 5 perc főzés hatására a ragu be fog sűrűsödni.
- Az elkészült bakonyi csirkeragu tálalhatjuk rizzsel, rizibizivel, nokedlivel, főtt krumplival vagy tésztával, tarhonyával.
Tippek s tanácsok a bakonyi csirkeragu elkészítéséhez
A bakonyi csirkeragu elkészítéséhez mindenképpen ép falú fazekat használjunk, mert az elején a csirkehúst natúr kell sütni, ami sérült falú serpenyőben könnyen lekap.
A csirkeragu elkészítéséhez a csirkemellen kívül használhatunk akár csirkecombot vagy csirkeszárnyat is. Ezek kapcsán fontos megjegyezni, hogy a könnyebb kezelhetőség miatt érdes az ízületeknél szétvágni őket.
Ha szeretnénk, hogy a húst rendesen átjárja a só és a bors, érdemes az elkészítés előtt akár sütés előtt 6-8 órával hamarabb előkészíteni a húst, s lefedve egy hűtőben állni hagyni.
A bakonyi csirkeraguhoz felhasznált gomba lehet csiperke, laskagomba, vargánya vagy bármilyen más ehető gomba. Amiket akár keverhetünk is egymással, ha valami különleges alkalomra készítjük el a bakonyi csirkeragut.
Fontos: a természetben gyűjtött gombát mindig ellenőriztessünk le gombaszakértővel!
Ha gombakonzervet használunk, a konzerv levét szűrjük le, s a fűszerpaprika hozzáadása után adjuk hozzá az elősütött húsok mellé. Rengeteg ízanyag kerül így bele a végeredménybe, mivel a gomba ízét magába fogja szívni a hús.
A bakonyi csirkeragu fűszerezése
Tipp1: Aki szereti a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább sütheti a zsiradékban egy kicsit a hagymát, hogy picit megbarnuljon. Karakteresebb íze lesz tőle az ételnek.
Tipp2: Ha szeretjük a pikánsabb ízeket, fekete bors helyett vagy mellett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk a bakonyi csirkeraguhoz egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.
Tipp3 A habarás elkészítéséhez, ha lisztérzékenyek vagyunk, használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt is. Avval is könnyedén be fog sűrűsödni a tokány, s nem fogja elrontani a végeredmény ízét..
Ha kifőtt tésztát szeretnénk köretnek, akkor az lehet kagylótészta, szélesmetélt, csigatészta, szarvacska, fusilli, penne vagy farfalle is. Tetejét díszíthetjük kevés tejföllel vagy néhány csípős paprika karikával.