Csikós tokány recept szalonnával, hagymával, paprikával, paradicsommal és tejfölös habarással, az elkészítés részletes leírásával.
Az elkészítésének titka, hogy hagyjuk a húst rendesen megpuhulni, s egy gyakran használt fűszert kihagyunk, hogy a többi íz érvényesülni tudjon.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a csikós tokányt, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Csikós tokány recept
Eszközök
- 2 literes lábos
- fokhagymanyomó
A recept hozzávalói
- 10 dkg szalonna
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dkg fűszerpaprika
- 70 dkg sertéshús
- víz
- 3 db paradicsom
- 4 db paprika
- só (ízlés szerint)
- bors (ízlés szerint)
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
Az elkészítés lépései (részletesen)
Hozzávalók előkészítése
- A szalonnát összevágjuk kicsi darabokra
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- A sertéshúst ujjnyi csíkokra vágjuk fel a rostjaira merőlegesen (ezt nevezik tokányra vágásnak).
- A paradicsomot és a paprikát mossuk meg, s vágjuk fel apróra.
A tokány elkészítése
- A szalonnát tegyük bele a lábosba, és közepes lángon süssük ki a zsírját.
- Majd adjuk hozzá a felkockázott hagymát, s süssük át üvegesre.
- A tűzről levéve adjuk hozzá a fokhagymát, s keverjük át alaposan (hogy a fokhagyma illata megjelenjen).
- Majd adjuk hozzá a pirospaprikát, hogy egy picit az is megpiruljon.
- Ezután adjuk hozzá a csíkokra felvágott húst, és az egészet addig pároljuk, míg a sertéshús ki nem fehéredik.
- Ekkor öntsünk alá kb. egy deci vizet, a felaprított paradicsomot és paprikát. Fedő alatt pároljuk az egészet durván egy órán keresztül, időnként megkeverve, pótolva az elforrt vizet.
Tejfölös habarás elkészítése
- Amikor a hús kezd megpuhulni, egy kisebb tálban a tejfölben egy kanál lisztet csomómentesen elkeverünk.
- A tokány főzővízéből egy merőkanállal hozzáadunk, s elkeverve felhígítjuk a tejfölös habarást.
- Majd az egészet hozzáöntjük a tokányhoz, alaposan elkeverve benne.
- Pár percig tovább főzzük, hogy a tokány leve besűrűsödjön.
- Rizzsel, rizibizivel, nokedlivel, főtt krumplival, kifőtt tésztával, esetleg tarhonyával vagy bulgurral tálaljuk.
Tippek és tanácsok a csikós tokány elkészítéséhez
A sertéstokányhoz bátran választhatunk akár lapockát, karajt, combot vagy tarját is. Az igazán finom sertéstokány titka úgy is az alapos főzésben rejlik.
Egy órán belül szinte soha nem puhul meg a sertéshús. Ha öreg volt az állat, akár még másfél óránál is több időbe telik, míg a hús megpuhul rendesen. Érdemes rászánni az időt, mert ha nem elég puha a hús, akkor ez az étel könnyen megfeküdheti a gyomrunkat.
Éppen ezért ne kapkodjuk el a behabarást, mert utána a tejfölös (savanykás) lében a hús sokkal nehezebben puhul meg.
Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Tipp2: Ha szeretjük a csípősebb, erősebb karakterű ételeket, nyugodtan tehetünk a csikós sertéstokányhoz őrölt borsot vagy akár piros aranyat is. Illetve az egyik paprikát, amit a hús főzésekor teszünk bele, kicserélhetjük valami csípős fajtájúra.
Tipp3: Ha kicsit különlegesebb, lágyabb ízvilágra vágyunk, őrölt fekete bors helyett használhatunk akár fehér vagy tarka borsot is.
Tipp4: A szalonna helyett használhatunk akár császárszalonnát is. De ne próbáljuk meg a disznózsírt növényi olajjal helyettesíteni, mert attól az étel karaktere nagyon meg fog változni, ugyan úgy, mint a krumplis tésztánál.
Tipp5: Ha nincs épp otthon paradicsomunk, egy kisdoboz sűrített paradicsommal kiválthatjuk.
Tipp6: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt. Avval is könnyedén be fog sűrűsödni a tokány.
Ha kifőtt tésztát szeretnénk köretnek, akkor az lehet a képen szereplő makaróni tészta helyett választhatunk akár kagylótésztát, szélesmetéltet, csigatészta, szarvacska, fusilli, penne vagy farfalle is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a csikós tokányt, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.