Csikós tokány

Csikós tokány recept szalonnával, hagymával, paprikával, paradicsommal és tejfölös habarással, az elkészítés részletes leírásával.

Az elkészítésének titka, hogy hagyjuk a húst rendesen megpuhulni, s egy gyakran használt fűszert kihagyunk, hogy a többi íz érvényesülni tudjon.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a csikós tokányt, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

csikós tokány

Csikós tokány recept

A szalonna zsírját a lábosban kisütjük, majd hozzá tesszük a hagymát, hogy az is megpiruljon.
E tűzről lehúzva hozzáadjuk a fokhagymát, majd a pirospaprikát. Jól átkeverjük az egészet, majd a csíkokra vágott sertéshúst hozzáadva visszatesszük a tűzre.
Amikor a húscsíkok megpirultak, kevés vizet adunk hozzá, illetve a felaprított paradicsomot és paprikát. Fedő alatt pároljuk durván egy órán keresztül, pótolva az elforrt vizet.
Majd amikor a hús már kezd puhulni, egy tejfölös-lisztes habarással besűrítjük.
A csikós tokány hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 1 óra
Összes idő 1 óra 10 perc
Fogás pörkölt
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos
  • fokhagymanyomó

A recept hozzávalói
  

  • 10 dkg szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dkg fűszerpaprika
  • 70 dkg sertéshús
  • víz
  • 3 db paradicsom
  • 4 db paprika
  • (ízlés szerint)
  • bors (ízlés szerint)
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

Hozzávalók előkészítése

  • A szalonnát összevágjuk kicsi darabokra
  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A sertéshúst ujjnyi csíkokra vágjuk fel a rostjaira merőlegesen (ezt nevezik tokányra vágásnak).
  • A paradicsomot és a paprikát mossuk meg, s vágjuk fel apróra.

A tokány elkészítése

  • A szalonnát tegyük bele a lábosba, és közepes lángon süssük ki a zsírját.
  • Majd adjuk hozzá a felkockázott hagymát, s süssük át üvegesre.
  • A tűzről levéve adjuk hozzá a fokhagymát, s keverjük át alaposan (hogy a fokhagyma illata megjelenjen).
  • Majd adjuk hozzá a pirospaprikát, hogy egy picit az is megpiruljon.
  • Ezután adjuk hozzá a csíkokra felvágott húst, és az egészet addig pároljuk, míg a sertéshús ki nem fehéredik.
  • Ekkor öntsünk alá kb. egy deci vizet, a felaprított paradicsomot és paprikát.
    Fedő alatt pároljuk az egészet durván egy órán keresztül, időnként megkeverve, pótolva az elforrt vizet.

Tejfölös habarás elkészítése

  • Amikor a hús kezd megpuhulni, egy kisebb tálban a tejfölben egy kanál lisztet csomómentesen elkeverünk.
  • A tokány főzővízéből egy merőkanállal hozzáadunk, s elkeverve felhígítjuk a tejfölös habarást.
  • Majd az egészet hozzáöntjük a tokányhoz, alaposan elkeverve benne.
  • Pár percig tovább főzzük, hogy a tokány leve besűrűsödjön.
  • Rizzsel, rizibizivel, nokedlivel, főtt krumplival, kifőtt tésztával, esetleg tarhonyával vagy bulgurral tálaljuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a csikós tokány elkészítéséhez

A sertéstokányhoz bátran választhatunk akár lapockát, karajt, combot vagy tarját is. Az igazán finom sertéstokány titka úgy is az alapos főzésben rejlik.

Egy órán belül szinte soha nem puhul meg a sertéshús. Ha öreg volt az állat, akár még másfél óránál is több időbe telik, míg a hús megpuhul rendesen. Érdemes rászánni az időt, mert ha nem elég puha a hús, akkor ez az étel könnyen megfeküdheti a gyomrunkat.

Éppen ezért ne kapkodjuk el a behabarást, mert utána a tejfölös (savanykás) lében a hús sokkal nehezebben puhul meg.

Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp2: Ha szeretjük a csípősebb, erősebb karakterű ételeket, nyugodtan tehetünk a csikós sertéstokányhoz őrölt borsot vagy akár piros aranyat is. Illetve az egyik paprikát, amit a hús főzésekor teszünk bele, kicserélhetjük valami csípős fajtájúra.

Tipp3: Ha kicsit különlegesebb, lágyabb ízvilágra vágyunk, őrölt fekete bors helyett használhatunk akár fehér vagy tarka borsot is.

Tipp4: A szalonna helyett használhatunk akár császárszalonnát is. De ne próbáljuk meg a disznózsírt növényi olajjal helyettesíteni, mert attól az étel karaktere nagyon meg fog változni, ugyan úgy, mint a krumplis tésztánál.

Tipp5: Ha nincs épp otthon paradicsomunk, egy kisdoboz sűrített paradicsommal kiválthatjuk.

Tipp6: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt. Avval is könnyedén be fog sűrűsödni a tokány.

Ha kifőtt tésztát szeretnénk köretnek, akkor az lehet a képen szereplő makaróni tészta helyett választhatunk akár kagylótésztát, szélesmetéltet, csigatészta, szarvacska, fusilli, penne vagy farfalle is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a csikós tokányt, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a csikós tokányhoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése