Carbonara spagetti

Carbonara spagetti recept tejszínnel, bacon szalonnával, fokhagymával, parmezánsajttal s spagettivel az elkészítés részletes leírásával.

Mely egy finom s laktató étel, s elkészíteni sem túl sok idő. Míg megfő a tészta, közben elkészíthető a tejszínes-baconös szósz is hozzá, s már csak össze kell sütni.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a carbonara spagetti. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

Carbonara spagetti

Carbonara spagetti recept

A carbonara spagetti alapja a durum tésztából készült spagetti tészta, és a jó minőségű sonka.
A tészta főzéséhez a vizet felforraljuk, megsózzuk, kicsi olívaolajat teszünk hozzá, s a tésztát beletéve a lábosban kifőzzük.
Közben a bacon szalonnát felaprítjuk, s kevés olajon megpirítjuk.
Egy keverőtálban a tojásokat felverjük, hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, s hozzáadjuk a lereszelt parmezánsajt kicsit több mint felét. Majd alaposan összekeverjük az egészet.
Amikor a tészta megfőtt, leszűrjük, s visszatesszük a főzőedénybe. Hozzáöntjük a tejszínes öntett s kisütött bacont (a kisült zsírjával együtt).
Az egészet jól összekeverjük, picit átsütjük, és már tálalható is.
A tányérok tetejére egyenletesen szétosztjuk a parmezán sajt maradékát.
A carbonara spagetti hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 15 perc
Sütés 15 perc
Összes idő 40 perc
Fogás Főétel, Tésztás ételek
Konyha Mediterán
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 3 literes lábos
  • kisebb serpenyő
  • keverőtál

A recept hozzávalói
  

  • 50 dkg spagettitészta (durum)
  • 2 liter víz
  • 1 evőkanál
  • 1 kiskanál olívaolaj

A carbonara szósz elkészítése

  • 25 dkg baconszalonna
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 db tojás
  • 4 dl főzőtejszín (20%-os)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 7-8 dkg parmezánsajt
  • 1 kiskanál
  • 1 csipet őrölt fekete bors (elhagyható)

A tálaláshoz

  • 3-4 dkg parmezánsajt

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vizet nagy lábasban lobogó forróra felmelegítjük.
  • Hozzáadjuk a sót, s egy kevés olajat (legfeljebb egy kiskanálnyit), hogy a tészta nehezebben tapadjon össze a főzés közben).
    Majd a tésztát is beletesszük a főzővízbe.
  • Amikor a víz újra elkezd forrni, abbahagyhatjuk a keverést, s onnantól 10-12 perc alatt megfő a tészta.
    (Durumtésztánál a főzés ideje nem annyira kritikus, mert nagyon nehezen fő szét.)
  • Amikor a tészta megpuhult, szűrjük le.
    (Érdemes a mosogatót a főzés közben kiüríteni és a nagy tésztaszűrőt odakészíteni.)

A carbonara mártás elkészítése

  • Míg a tészta fő, a bacon szalonnát felaprítjuk.
  • Az olívaolajban felolvasztjuk a vajat, majd a szalonnát beletéve megpirítjuk azt.
  • A tojásokat felütjük egy keverőtálban, s alaposan felverjük,
  • Ezután hozzáadjuk a tejszínt és a lereszelt parmezánsajt kicsit több mint felét.
    Sózzuk (ha a szalonna nem sós), borsozzuk, s alaposan összekeverjük az egészet.
  • Amikor a tészta megfőtt és leszűrtük, visszatesszük a főzőedénybe.
    Hozzáöntjük a tejszínes öntett s a kisütött bacont (a kisült zsírjával együtt).
  • Ezután az egészet jól összekeverjük, hogy a tészta, a bacon és a tejszínes-tojásos massza jól elkeveredjen a spagettivel.
    Majd folyamatos keverés közben 10-15 percig sütjük, hogy a tojás megsüljön.
  • Tálaláskor a carbonara spagettit tányérokba szedjük, s a tészta tetejére egyenletesen szétosztjuk a parmezán sajt maradékát.
A recept jellemzői ebéd receptek, vacsoraötletek

Tippek s tanácsok a a carbonara spagetti elkészítéséhez

A carbonara spagetti alapjaiban nagyon hasonlít a tojásos nokedlihez és a tojásos tésztához.

Csak nem rántottát csinálunk a tészta között, hanem egy tojásos-tejszínes mártást sajttal, sonkával és fokhagymával. Aminek köszönhetően a végeredmény igazi olasz jellegű ételt eredményez.

A carbonara spagetti lelke a durumtészta, melynek ízvilága eltér a tojásos tésztákétól. Amire érdemes odafigyelni, mert idehaza lehet kapni tojásos tésztából készült spagettit is, amivel az végeredmény íze nagyon más lesz.

A másik fontos eleme a carbonara szósz, melyet még krémesebbé tehetünk, ha a tészta főzőlevéből 1 decilitert visszacsempészünk a tésztához.

Másrészt az ízvilágán is formálhatunk, lévén az eredeti receptet alapvetően kemény fizikai munkát végző embereknek alkották meg, kiknek sok erőre és energiára volt szüksége.

Tipp1: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.

Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani a szárított fokhagymát. Ezért a leves felengedése után adjuk hozzá a krumplihoz és a répákhoz.

Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.

Tésztafőzés olaszosan

Az olaszok egyébként a sütés előtt nem feltétlen főzik meg teljesen a tésztát. Hanem csak al dente állagúra, ami fogkeményt jelen. Ami nagyjából olyan, mint a rágós hús.

Az al dente főzés lényege, hogy pontosan ugyan annyi ideig főzik a tésztát, mint ami rá van írva a durumtészta csomagolására. De amikor a főzővíz újra elkezd forrni, lekapcsolják a tűzhelyet, s fedőt tesznek a tésztára.

S a forró, de nem lobogó vízben főzik meg a tésztát, amitől picit kemény marad a belseje.

Amitől nem érdemes megijedni vagy azt elutasítani, mivel a főzés után a tésztát még 5-10 percig sütni is fogjuk, tehát bőven lesz ideje a tészta belsejének is megpuhulni.

Egyébként az olaszok a spagetti tésztát egészbe teszik bele a forró vízbe (nem törik össze). S ahogy a tészta vízbe lógó része kezd megpuhulni, úgy csúszik bele a kilógó rész is a vízbe.

De ha nem akarunk a tészta főzésével sokat vacakolni, a spagetti tésztát nyugodtan félbe törhetjük.

Jó étvágyat a carbonara spagettihez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése