Carbonara spagetti recept tejszínnel, bacon szalonnával, fokhagymával, parmezánsajttal s spagettivel az elkészítés részletes leírásával.
Mely egy finom s laktató étel, s elkészíteni sem túl sok idő. Míg megfő a tészta, közben elkészíthető a tejszínes-baconös szósz is hozzá, s már csak össze kell sütni.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a carbonara spagetti. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.
Carbonara spagetti recept
Eszközök
- 3 literes lábos
- kisebb serpenyő
- keverőtál
A recept hozzávalói
- 50 dkg spagettitészta (durum)
- 2 liter víz
- 1 evőkanál só
- 1 kiskanál olívaolaj
A carbonara szósz elkészítése
- 25 dkg baconszalonna
- 1 evőkanál vaj
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 db tojás
- 4 dl főzőtejszín (20%-os)
- 3 gerezd fokhagyma
- 7-8 dkg parmezánsajt
- 1 kiskanál só
- 1 csipet őrölt fekete bors (elhagyható)
A tálaláshoz
- 3-4 dkg parmezánsajt
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A vizet nagy lábasban lobogó forróra felmelegítjük.
- Hozzáadjuk a sót, s egy kevés olajat (legfeljebb egy kiskanálnyit), hogy a tészta nehezebben tapadjon össze a főzés közben).Majd a tésztát is beletesszük a főzővízbe.
- Amikor a víz újra elkezd forrni, abbahagyhatjuk a keverést, s onnantól 10-12 perc alatt megfő a tészta.(Durumtésztánál a főzés ideje nem annyira kritikus, mert nagyon nehezen fő szét.)
- Amikor a tészta megpuhult, szűrjük le.(Érdemes a mosogatót a főzés közben kiüríteni és a nagy tésztaszűrőt odakészíteni.)
A carbonara mártás elkészítése
- Míg a tészta fő, a bacon szalonnát felaprítjuk.
- Az olívaolajban felolvasztjuk a vajat, majd a szalonnát beletéve megpirítjuk azt.
- A tojásokat felütjük egy keverőtálban, s alaposan felverjük,
- Ezután hozzáadjuk a tejszínt és a lereszelt parmezánsajt kicsit több mint felét. Sózzuk (ha a szalonna nem sós), borsozzuk, s alaposan összekeverjük az egészet.
- Amikor a tészta megfőtt és leszűrtük, visszatesszük a főzőedénybe. Hozzáöntjük a tejszínes öntett s a kisütött bacont (a kisült zsírjával együtt).
- Ezután az egészet jól összekeverjük, hogy a tészta, a bacon és a tejszínes-tojásos massza jól elkeveredjen a spagettivel.Majd folyamatos keverés közben 10-15 percig sütjük, hogy a tojás megsüljön.
- Tálaláskor a carbonara spagettit tányérokba szedjük, s a tészta tetejére egyenletesen szétosztjuk a parmezán sajt maradékát.
Tippek s tanácsok a a carbonara spagetti elkészítéséhez
A carbonara spagetti alapjaiban nagyon hasonlít a tojásos nokedlihez és a tojásos tésztához.
Csak nem rántottát csinálunk a tészta között, hanem egy tojásos-tejszínes mártást sajttal, sonkával és fokhagymával. Aminek köszönhetően a végeredmény igazi olasz jellegű ételt eredményez.
A carbonara spagetti lelke a durumtészta, melynek ízvilága eltér a tojásos tésztákétól. Amire érdemes odafigyelni, mert idehaza lehet kapni tojásos tésztából készült spagettit is, amivel az végeredmény íze nagyon más lesz.
A másik fontos eleme a carbonara szósz, melyet még krémesebbé tehetünk, ha a tészta főzőlevéből 1 decilitert visszacsempészünk a tésztához.
Másrészt az ízvilágán is formálhatunk, lévén az eredeti receptet alapvetően kemény fizikai munkát végző embereknek alkották meg, kiknek sok erőre és energiára volt szüksége.
Tipp1: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.
Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani a szárított fokhagymát. Ezért a leves felengedése után adjuk hozzá a krumplihoz és a répákhoz.
Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.
Tésztafőzés olaszosan
Az olaszok egyébként a sütés előtt nem feltétlen főzik meg teljesen a tésztát. Hanem csak al dente állagúra, ami fogkeményt jelen. Ami nagyjából olyan, mint a rágós hús.
Az al dente főzés lényege, hogy pontosan ugyan annyi ideig főzik a tésztát, mint ami rá van írva a durumtészta csomagolására. De amikor a főzővíz újra elkezd forrni, lekapcsolják a tűzhelyet, s fedőt tesznek a tésztára.
S a forró, de nem lobogó vízben főzik meg a tésztát, amitől picit kemény marad a belseje.
Amitől nem érdemes megijedni vagy azt elutasítani, mivel a főzés után a tésztát még 5-10 percig sütni is fogjuk, tehát bőven lesz ideje a tészta belsejének is megpuhulni.
Egyébként az olaszok a spagetti tésztát egészbe teszik bele a forró vízbe (nem törik össze). S ahogy a tészta vízbe lógó része kezd megpuhulni, úgy csúszik bele a kilógó rész is a vízbe.
De ha nem akarunk a tészta főzésével sokat vacakolni, a spagetti tésztát nyugodtan félbe törhetjük.