A szalonna zsírját a lábosban kisütjük, majd hozzá tesszük a hagymát, hogy az is megpiruljon. E tűzről lehúzva hozzáadjuk a fokhagymát, majd a pirospaprikát. Jól átkeverjük az egészet, majd a csíkokra vágott sertéshúst hozzáadva visszatesszük a tűzre.Amikor a húscsíkok megpirultak, kevés vizet adunk hozzá, illetve a felaprított paradicsomot és paprikát. Fedő alatt pároljuk durván egy órán keresztül, pótolva az elforrt vizet. Majd amikor a hús már kezd puhulni, egy tejfölös-lisztes habarással besűrítjük.A csikós tokány hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
A sertéshúst ujjnyi csíkokra vágjuk fel a rostjaira merőlegesen (ezt nevezik tokányra vágásnak).
A paradicsomot és a paprikát mossuk meg, s vágjuk fel apróra.
A tokány elkészítése
A szalonnát tegyük bele a lábosba, és közepes lángon süssük ki a zsírját.
Majd adjuk hozzá a felkockázott hagymát, s süssük át üvegesre.
A tűzről levéve adjuk hozzá a fokhagymát, s keverjük át alaposan (hogy a fokhagyma illata megjelenjen).
Majd adjuk hozzá a pirospaprikát, hogy egy picit az is megpiruljon.
Ezután adjuk hozzá a csíkokra felvágott húst, és az egészet addig pároljuk, míg a sertéshús ki nem fehéredik.
Ekkor öntsünk alá kb. egy deci vizet, a felaprított paradicsomot és paprikát. Fedő alatt pároljuk az egészet durván egy órán keresztül, időnként megkeverve, pótolva az elforrt vizet.
Tejfölös habarás elkészítése
Amikor a hús kezd megpuhulni, egy kisebb tálban a tejfölben egy kanál lisztet csomómentesen elkeverünk.
A tokány főzővízéből egy merőkanállal hozzáadunk, s elkeverve felhígítjuk a tejfölös habarást.
Majd az egészet hozzáöntjük a tokányhoz, alaposan elkeverve benne.
Pár percig tovább főzzük, hogy a tokány leve besűrűsödjön.