Tárkonyos csirkeleves

Tárkonyos csirkeleves recept csirkeaprólékból, hagymával, fokhagymával, zöldségekkel és tejszínnel, az elkészítés részletes leírásával.

Mely egy könnyed és ízletes, picit savanykás és mégis karakteres ízű leves. Ami önmagában is elegendő lehet egy finom vacsorához.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a tárkonyos csirkelevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

tárkonyos csirkeleves

Tárkonyos csirkeleves recept

A tárkonyos csirkeleveshez a zöldségeket megmossuk s megpucoljuk.
A hagymát apróra, a többi zöldséget centis kockákra összevágjuk.
A csirkehúst kisebb részekre összevágjuk az ízületeknél. A farhátat ketté vágjuk az egyik csigolyánál közép tájon.
A megtisztított hagymát olajon megpirítjuk, kevés sót adva hozzá.
Amikor a hagyma megpirult, hozzátesszük a zöldségeket, s azokat is megpirítjuk kicsit.
Pár perc után a fazekat lehúzzuk a tűzhelyről, s hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát is.
Párat keverünk az egészen, majd az egészhez vizet öntünk, hogy oda ne kapjon.
Visszatéve a fazekat a tűzhelyre, hozzáadjuk a felaprított csirkehúst, a fűszereket, s még annyi vizet, hogy a víz az egészet rendesen ellepje.
Lassú tűzön az egészet megfőzzük bő háromnegyed óra alatt.
Amikor a csirkehús és a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a leveshez a főzőtejszínt, s felengedjük a maradék vízzel.
A tárkonyos csirkeleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 55 perc
Összes idő 1 óra 10 perc
Fogás Levesek
Konyha Francia, Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • fokhagymanyomó vagy reszelő

A recept hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 30-40 dkg csirkeaprólék (nyak, farhát, láb, szárny)
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • ½ fej zeller
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír vagy olívaolaj is)
  • ½ liter víz
  • 1 evőkanál
  • 1 kiskanál őrölt fekete bors (csapott)
  • 2 dl főzőtejszín
  • 6 dl víz (a leves felöntéséhez)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón vagy lereszeljük aprólyukú reszelőn.
  • A csirkehúst alaposan megmossuk, az esetleges tollmaradványokat eltávolítjuk a bőrös részből.
  • A csirkeszárnyat az ízületeknél elvágjuk. A nyakat kisebb darabokra, a farhátat kettőbe vágjuk/törjük az egyik csigolyánál. A csirkelábat egyben hagyjuk.
  • A sárgarépát, a fehérrépát és a zellert megpucoljuk, s ugyancsak felkockázzuk.

A tárkonyos csirkeleves elkészítése

  • A megtisztított hagymát olajon (vagy zsíron) megpirítjuk, kevés sót adva hozzá.
  • Amikor a hagyma megpirult, hozzátesszük a zöldségeket, s azokat is megpirítjuk kicsit.
  • 2-3 perc pirítás után a fazekat lehúzzuk a tűzhelyről, s hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát is.
    Párat keverünk az egészen, majd az egészhez vizet öntünk, hogy oda ne kapjon.
  • Visszatéve a fazekat a tűzhelyre, hozzáadjuk a felaprított csirkehúst, a fűszereket, s még annyi vizet, hogy a víz az egészet rendesen ellepje.
  • Lassú tűzön az egészet megfőzzük bő háromnegyed óra alatt.
  • Amikor a csirkehús megfőtt, hozzáadjuk a leveshez a tejszínt, s még annyi vizet, hogy egy híg levest kapjunk.
    Végül a levesen egyet forralunk, szükség esetén sóval, borssal utána ízesítünk.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a tárkonyos csirkeleves elkészítéséhez

A tárkonyos csirkeleves akár melyik csontos csirkehúsból elkészíthetjük. Főleg a csirkefarhát és a csirkelábtól lesz masszív a leves, de a csirkeszárnyból és csirkenyakból is nagyszerű levest lehet készíteni.

Arra figyeljünk, hogy a tejszín hozzáadása előtt a csirkefarhátat és a csirkelábakat vegyük ki a levesből, mert tejszíntől főtt csirkehús síkossá és ragadóssá válik, ami megnehezíti a hús leszedését a csontokról.

Ha egy picit különlegesebb ízvilágot szeretnénk adni a tárkonyos csirkeragulevesnek, a sárgarépa és a fehérrépa mellé tehetünk bele kevés zöldbabot, karfiolt, brokkolit vagy zöldborsót is.

Tipp1: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük a csípőset, beletehetünk egy kevés Erős Pistát, Piros Aranyat, chilit vagy Cayenne borsot.

Tipp3: Ha picit ízletesebbre szeretnénk készíteni a tárkonyos csirkelevest, elsőre is teljesen felengedhetjük a levest bő 1 liter vízzel, s hozzátehetünk két darab csirkehúsleves- vagy zöldségleveskockát.

Vagy ha van otthon fél liter maradék húsleves lénk, azt is felhígíthatjuk kétszeres mennyiségűre, egyet forralva rajta.

Fontos! Arra figyeljünk, hogy a tejszínt csak a végén tegyük bele a csirkeragulevesbe, mert a tejszín eléggé savas karakterű, amitől a hús nehezebben tud megpuhulni.

Ha szeretjük a savanykás leveseket, a legvégén besavanyíthatjuk a levest egy fél citrom kifacsart levével, vagy egy kiskanál citromlével.

Ha nem elég tartalmas számunkra a tárkonyos csirkeleves, vagy szeretjük a levesbetéteket, tehetünk hozzá levesgyöngyöt vagy krutont (pirított kenyérkockát). Vagy főzhetünk bele nokedlit vagy csipetkét, kiskockát, csigatésztát, eperlevelet vagy gyufatésztát is.

Jó étvágyat a tárkonyos csirkeleveshez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése