A tárkonyos csirkeraguleveshez a zöldségeket és a húst megmossuk, a zöldségeket megpucoljuk.A hagymát apróra, a többi hozzávalót centis kockákra összevágjuk.A megtisztított hagymát olajon megpirítjuk, kevés sót adva hozzá.Amikor a hagyma megpirult, a fazekat lehúzzuk a tűzhelyről, s hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát.Párat keverünk az egészen, majd hozzáadjuk a felaprított csirkehúst is. Visszatéve a fazekat a tűzhelyre, folyamatos keverés mellett a húst is megpirítjuk. Végül a fazékba a zöldségeket is beletesszük, s azokat is megpirítjuk kicsit.Amikor az egész megpirult, hozzáadjuk a fűszereket, s annyi vizet, hogy az egészet ellepje. Lassú tűzön az egészet megfőzzük bő fél óra alatt.Amikor a csirkehús és a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a leveshez a főzőtejszínt, s felengedjük a maradék vízzel. A tárkonyos csirkeraguleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
1evőkanálnapraforgóolaj(lehet zsír vagy olívaolaj is)
1kiskanálfűszerpaprika
½litervíz
1evőkanálsó(csapott)
1kiskanálőrölt fekete bors(elhagyható)
2-3dlfőzőtejszín
6-8dlvíz(a leves felengedéséhez)
Az elkészítés lépései (részletesen)
A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
A csirkemellet (vagy a csirkecombot) megmossuk és 2-3 centis kockákra felaprítjuk.
A sárgarépát, a fehérrépát és a zellert megpucoljuk, s ugyancsak felkockázzuk.
Olajon (vagy zsíron) a hagymát megpirítjuk.
Amikor a hagyma üvegessé vált, hozzáadjuk a hagymához a felkockázott csirkehúst, és fehérre pirítjuk a húst is.
Amikor a csirkehús kezd megpirulni, az egészhez hozzáadjuk a feldarabolt sárgarépát, fehérrépát és a zellert, s azokat is megpirítjuk kicsit.
Amikor a zöldségek is kezdenek megpirulni, a fazekat lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a fokhagymát, fűszerpaprikát (és a borsot). S jól átkeverjük az egészet, hogy megpiruljanak.
Ezután annyi vizet adunk a levesalaphoz, hogy az jól ellepje. Visszatesszük a fazekat a tűzhelyre, a maradék sót és tárkonyt hozzáadjuk, s az egészet puhára főzzük.
Amikor a csirkehús megfőtt, hozzáadjuk a leveshez a tejszínt, s még annyi vizet, hogy egy híg levest kapjunk.Végül a levesen egyet forralunk, szükség esetén sóval, borssal utána ízesítünk.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, tojásmentes, vacsoraötletek