Vissza Email link
kolbásszal töltött fasírt

Kolbásszal töltött fasírt recept

A darált húshoz hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát, az összezúzott fokhagymákat, hozzáadunk egy egész tojást, és a vízbe áztatott, kinyomkodott zsemléket.
Sózzuk, borsozzuk, majoránnát s egy evőkanálnyi pirosaranyat adunk hozzá. Majd az egészet jól összedolgozzuk.
A massza egyik felét kizsírozott és zsemlemorzsával bevont tepsibe egyenletesen elhelyezzük.
Ennek közepére betesszük a kolbászt, majd a massza másik felével beborítjuk a kolbászt, egységes egésszé formálva a masszát, s benne a kolbászt
Bő egy óráig sütjük, míg át nem sül rendesen, s a teteje aranybarna nem lesz.
A kolbásszal töltött fasírt hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Sütési idő 1 óra
Összes idő 1 óra 15 perc
Fogás sültek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • nagyobb tál
  • Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai

A recept hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db zsemle (lehet szikkadtabb is)
  • víz (a zsemlék beáztatásához)
  • 1 kg darált hús
  • őrölt tarkabors
  • majoránna
  • 1 egész tojás (nyersen kerül a masszába)
  • 1 evőkanál pirosarany
  • zsír (a tepsi kikenéséhez)
  • zsemlemorzsa (a tepsi bevonásához)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A zsemléket vízbe beáztatjuk, majd amikor már alaposan megszívták magukat vízzel, alaposan kinyomkodjuk, s egy tálba tesszük.
  • A tálba mellé tesszük a darált húst, a felaprított vöröshagymát, az összezúzott fokhagymákat, a tojást.
    Sózzuk, borsozzuk, majoránnát s egy evőkanálnyi pirosaranyat adunk hozzá. Majd az egészet jól összedolgozzuk.
  • A kolbász külső héját leszedjük.
    (Még akkor is, ha a házi kolbász valódi bélbe lett töltve.)
  • A tepsi belsejét egy kevés zsírral vékonyan de mindenhol kikenjük, majd kevés zsemlemorzsával az egészet bevonjuk.
    (A zsíros alapra a zsemlemorzsa egy rétegben rátapad, a többi pedig mozgatással arrébb vihető.)
  • Az elkészült massza felét a tepsi közepére helyezzük. Legalább olyan hosszú legyen, mint maga a kolbász.
    Majd a massza tetejére tegyük rá a kolbászt, hogy a fasírt közepére kerüljön.
    Végül a massza másik felével beborítjuk a kolbászt, egységes egésszé formálva a masszát, s benne a kolbászt.
  • 80-200 fokon bő egy óráig sütjük, míg át nem sül rendesen, s a teteje aranybarna nem lesz.
  • Melegen főtt krumplivalrizzselkrumplipürével, rizibizivel, párolt zöldséggel nagyon finom.
A recept jellemzői ebéd receptek, laktózmentes ételek, reggeli receptek, vacsoraötletek