Lencseleves recept füstölt hússal, hagymával, sárgarépával, krumplival és babérlevéllel, az elkészítés részletes leírásával.
A füstölt hús lehet csülök, tarja, oldalas, de akár füstöltkolbász is. S a hozzáadott zöldségek ki fogják emelni a lencse és a füstölthús ízét. Amitől a lencseleves igazán nagyszerű lesz.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a lencselevest füstölt hússal. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Lencseleves recept füstölt hússal
Equipment
- 3 literes fazék
- kis serpenyő a rántás elkészítéséhez
Ingredients
- 20 dkg lencse
- 20 dkg füstölt csülök
- 1 fej vöröshagyma (kicsi)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 darab krumpli (nagyobb)
- 1 darab babérlevél
- 1-2 csipet őrölt bors
- víz
Rántás készítéséhez
- 1 evőkanál zsír
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál ecet
Instructions
- A lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s a csülökkel minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit (úgy, ahogy a lencse főzésénél szó volt róla).
- Az csülköt és a lencsét - az áztatás után - leszűrjük egy fazékba, s az csülköt az áztatólében kezdjük el főzni. Ha szükséges, annyi vizet adjunk hozzá, hogy az csülköt a főzőlé rendesen ellepje.
- Amikor a csülök már legalább egy órája fő, akkor hozzáadjuk a lencsét is, hogy az is elkezdjen főni.
- Ezután a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük.
- Megpucoljuk a sárgarépát, a fehérrépát és a krumplit is.A sárgarépát, a fehérrépát karikára vágjuk, a krumplit 1-2 centis kockára.
- Amikor az csülök már bő másfél órája fő, hozzá adjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, a sárgarépát, a fehérrépát, a krumplit, a babérlevelet és az őrölt borsot.
- Amikor a zöldségek, a lencse és a füstölt hús is kezd megpuhulni, kivesszük a húst a lábasból. Egy ételfogó csipesszel vagy egy grillsütő villával, valamint egy nagy késsel összedaraboljuk a forró (!) füstölt húst.
Paprikás rántást készítünk:
- Amikor a felaprított füstölthúst visszatettük a levesbe zsíron egy kisebb serpenyőben, lassú tűzön elkezdjük a lisztet megpirítani folyamatos kevergetés közben.
- Amikor a liszt elkezd barnulni, lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a paprikát.
- Alaposan elkeverjük a paprikát a lisztben, majd egy mozdulattal hozzáadunk egy merőkanálnyi főzőlevet az egészhez (hogy a rántás oda ne kapjon).
- Majd a kész rántást hozzáadjuk a leveshez.Pár percig tovább főzzük a levest, amíg be nem sűrűsödik a rántástól.
- Legvégül besavanyíthatjuk a levest egy kis ecettel, mely a lencse ízét még jobban ki fogja emelni.
Tippek, tanácsok füstölt húsos lencseleves elkészítéséhez
A lencse leveshez füstölt húsnak bátran válasszunk olyat, ami számunkra megfelelő. A füstölt csülök helyet választhatunk akár tarját, akár oldalast, de akár füstölt kolbászt is, ha azt szeretjük.
Mindegyiktől egy picit más lesz a karaktere a a lencselevesnek, de pont ez adja a ennek a levesnek a változatosságát.
Fontos: A receptből nem véletlen maradt ki a só! A füstölt húsokat sós lében szokták pácolni füstölés előtt. S belőlük a főzés során a pácolás során belekerült só egy része ki szokott oldódni. Ezért az elkészült étel sósságát a végén érdemes ellenőrizni.
Pont ez az oka annak is, hogy nem öntjük ki az áztatóvizet sem, mert már abban is rengeteg ízanyag kerül bele a füstölt húsból, amit nagy kár lenne kidobni.
- Természetesen a füstöltkolbászt nem szoktuk beáztatni a lencsével.
- Azt akár felszelve is hozzátehetjük a lencséhez a főzés elején, s az első 20 perc főzést ennek révén megspórolhatjuk.
- Természetesen ilyenkor a zöldségek megpucolásával kezdjük el a lencseleves elkészítését.
Tipp1: Ha még egy kicsit gazdagabban szeretnénk enni ezt a levest, a zöldségek betétele után pár perccel tehetünk a levesbe csipetkét, vagy szaggathatunk bele galuskát (nokedlit) is.
Tipp2: Ha szeretjük a tejfölös leveseket, tányéronként egy teáskanál tejfölt még hozzáadhatunk.
Tipp3: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is a lencsefőzelékhez. Vagy némi chiliport esetleg Cayenne borsot.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a lencselevest füstölt hússal, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.