Vissza Email link
egybefasírt

Egybefasírt recept

A darált húshoz hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát, az összezúzott fokhagymákat, hozzáadunk egy egész tojást, és a vízbe áztatott, kinyomkodott zsemléket.
Sózzuk, borsozzuk, majoránnát s egy evőkanálnyi pirosaranyat adunk hozzá. Majd az egészet jól összedolgozzuk.
A masszát kizsírozott és zsemlemorzsával bevont tepsibe helyezzük,
Bő egy óráig sütjük, míg át nem sül rendesen, s a teteje aranybarna nem lesz.
A egybefasírt hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 1 óra
Összes idő 1 óra 10 perc
Fogás sültek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • nagyobb tál
  • Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai

A recept hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma (lehet nagyobb is)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 darab zsemle (nem baj, ha szikkadtabb)
  • 1 kg darálthús
  • őrölt tarka bors
  • majoránna
  • 1 evőkanál pirosarany
  • 1 egész tojás (nyers)
  • víz (a zsemlék áztatásához)
  • zsír (a tepsi kikenéséhez)
  • zsemlemorzsa (a tepsi bevonásához)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A zsemléket vízbe beáztatjuk, majd amikor már alaposan megszívták magukat vízzel, alaposan kinyomkodjuk, s egy tálba tesszük.
  • A tálba mellé tesszük a darált húst, a felaprított vöröshagymát, az összezúzott fokhagymákat, a tojást.
    Sózzuk, borsozzuk, majoránnát s egy evőkanálnyi pirosaranyat adunk hozzá. Majd az egészet jól összedolgozzuk.
  • A tepsi belsejét egy kevés zsírral vékonyan de mindenhol kikenjük, majd kevés zsemlemorzsával az egészet bevonjuk.
    (A zsíros alapra a zsemlemorzsa egy rétegben rátapad, a többi pedig mozgatással arrébb vihető.)
  • Ezután a masszát tepsibe tesszük.
    Lehet középre helyezni, s egy kis "dombot" formázni belőle, vagy az egész tepsiben szétosztani a darált húsos masszát, mint ahogyan a kevert tésztákat szoktuk.
  • 180-200 fokon bő egy óráig sütjük, míg át nem sül rendesen, s a teteje aranybarna nem lesz.
  • Melegen főtt krumplival, rizzsel, krumplipürével, rizibizivel, párolt zöldséggel nagyon finom.
A recept jellemzői ebéd receptek, laktózmentes ételek, reggeli receptek, vacsoraötletek