Vissza Email link
sült tarja

Fűszeres sült tarja recept

A húst megtisztítjuk, ha szükséges, felszeleteljük, majd a szeleteket mind a két oldalán megsózzuk.
A pác elkészítéséhez öntsük egy tálba az olívaolajat, a mustárt, és keverjük össze a lereszelt fokhagymával, a borssal és a rozmaringgal.
Az elkészült páccal bekenjük a tarja szeletek mindkét oldalát, majd egy zárható dobozban tegyük a hűtőbe 2-3 órára, vagy egy egész éjszakára. 
Sütés előtt a bepácolódott hússzeleteket kevés zsiradékkal kikent tepsibe tesszük.
Adjunk a tepsihez kevés vizet, takarjuk le fóliával, s előmelegített sütőben süssük egy órán át, közben néhányszor megforgatva a hússzeleteket.
Amikor kezdenek a tarjaszeletek megpuhulni, vegyük le a fóliát, s mind a két oldalukat süssük barnára. 
Az elkészült fűszeres sült tarját tálalhatjuk főtt krumplival, tört krumplival, krumplipürével vagy rizzsel.
Előkészítési idő 10 perc
Sütési idő 1 óra 30 perc
Összes idő 1 óra 40 perc
Fogás Főétel, sültek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Nagyobb méretű, magas falú tepsi
  • fokhagymanyomó
  • fogó

A recept hozzávalói
  

  • 70 dkg sertéstarja
  • 4 gerezd fokhagyma
  • ½ dl olívaolaj
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 csipet bors
  • 1 kiskanál rozmaring (aprított)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A húst megtisztítjuk, ha szükséges, felszeleteljük.
    Ezután a szeleteket mind a két oldalán alaposan megsózzuk.
  • A fokhagymát megpucoljuk, majd áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A pác elkészítéséhez öntsük egy tálba az olívaolajat, a mustárt, és keverjük össze alaposan a fokhagymával, a borssal és a rozmaringgal.
    A cél, hogy a pác összetevői egyenletesen elkeveredjenek.
  • Az elkészült páccal bekenjük a tarja szeletek mindkét oldalát.
    Majd egy zárható dobozban tegyük a bepácolt tarjaszeleteket a hűtőbe 2-3 órára, vagy egy egész éjszakára. 
  • Sütés előtt tegyük a bepácolódott hússzeleteket kevés zsiradékkal kikent tepsibe.
    S adjunk a tepsihez kevés (legfeljebb fél deci) vizet,
  • Takarjuk le fóliával a tepsit, s 180 fokra előmelegített sütőben süssük egy órán át.
    Sütés közben néhányszor megforgatva a hússzeleteket, hogy mind a két oldaluk rendesen átsüljön.
  • Egy óra elteltével, amikor kezdenek a tarjaszeletek megpuhulni, vegyük le a fóliát, s mind a két oldalukat süssük barnára 10-10 perc alatt. 
  • Az elkészült fűszeres sült tarját tálalhatjuk főtt krumplival, tört krumplival, krumplipürével vagy rizzsel.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek