Francia rakott krumpli

A francia rakott krumpli receptje hagymával, fokhagymával, kakukkfűvel, szerecsendióval és finom sajttal, az elkészítés részletes leírásával.

El lehet készíteni az eredeti recept szerint, vagy kicsit magyarosítva is: sonkával, szalonnával esetleg darált hússal.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a francia rakottkrumplit, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

francia rakottkrumpli

Francia rakott krumpli recept

A francia rakott krumpli elkészítése a hagymás-kakukkfüves öntet elkészítésével kezdődik.
Utána egy nagy jénait kikenünk zsírral, s abba rétegezzük a karikára felvágott krumplit.
Minden második réteg krumplira ráöntjük az öntet, majd a 6. rétegre mehet rá a reszelt sajt.
A jénait letakarjuk, s 40 percig 180 fokos sütőbe tesszük. A végén a sajtot megpirítjuk az alufóliát levéve 10 perc alatt.
A francia rakottkrumpli hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 10 perc
sütés 50 perc
Összes idő 1 óra 20 perc
Fogás rakott ételek
Konyha Francia
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai
  • Serpenyő a mártás elkészítéséhez.

A recept hozzávalói
  

  • 1 kg krumpli
  • 2 fej hagyma (közepes)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 kiskanál kakukkfű
  • 2 evőkanál finomliszt
  • ½ liter tej
  • szerecsendió (ízlés szerint)
  • (ízlés szerint)
  • fekete bors (őrölt)
  • 1 evőkanál zsír
  • 10-15 dkg parmezánsajt (lehet edami vagy ementáli is is)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A krumplit megmossuk, megpucoljuk, s vékony karikákra vágjuk fel.
  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát karikára vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón.
  • A sütőt bekapcsoljuk, s előmelegítjük 180 fokra.
  • Egy serpenyőben a hagymát, a fokhagymát és a kakukkfüvet az olívaolajon kb. 5 percig pároljuk.
  • Majd rászórjuk a lisztet, s picit megpirítjuk azt is.
    Tejet hozzáadva besűrítjük az egészet, lassú kevergetés mellet. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
  • A magas falú tepsik (vagy jénait) kikenjük zsírral, majd az aljára elkezdjük a krumplit egyenletesen elosztani az alján.
    Az elkészült mártást a második és a negyedik réteg után két részletben a krumplira öntjük.
    A hatodik (záró) réteg tetejére a lereszelt sajtot szétosszuk.
  • A jénaiba berakott krumplit ezután egy alufóliával lefedjük, s az előmelegített sütőbe tesszük 40 percre.
  • Amikor az idő lejárt, kivesszük a sütőből a jénait, s levesszük a tetejéről az alufóliát.
    Majd 10 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a sajt is megpiruljon.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a francia rakott krumpli elkészítéséhez

A francia rakott krumpli eredetileg egy sütőben sült köret, melyet sokféle sült húshoz adtak köretként.

Ha szeretnénk a mártást ízesebbre, hogy nyugodtan önthetünk hozzá a fél liter tejen felül még 1-2 deciliter főzőtejszínt is.

Idehaza inkább egytálételként esszük, s pont ezért, akik szeretik a húsos ételeket, mindenféle húst tesznek bele.

  • A legegyszerűbb sonkát vagy szalonnát apró kockákra vágnak, s a hagymával együtt azt is megpirítják. Ilyen helyzetben érdemes figyelni, hogy a pácolt vagy a füstölt változatok sósak lehetnek, ezért az ízesítés során nem kell hozzá több sót adni.
  • A másik lehetőség a darált hús használata, amitől az egész nagyon hasonlítani fog a darált húsos rakott krumplihoz.
    Azzal a lényeges különbséggel, hogy besamel mártás jellegű íz nem a tetejére fog kerülni, hanem a krumplirétegek közé, mert a végén ugyan úgy hozzákerül a liszt és a tej sűrítőanyagnak.
  • Ilyenkor az egy kilogramm krumplihoz 20-25 dkg darált húst érdemes előre megpirítani a hagymával, a fokhagymával és a kakukkfűvel együtt.

Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Jó étvágyat a rakott krumplihoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése