A francia rakott krumpli receptje hagymával, fokhagymával, kakukkfűvel, szerecsendióval és finom sajttal, az elkészítés részletes leírásával.
El lehet készíteni az eredeti recept szerint, vagy kicsit magyarosítva is: sonkával, szalonnával esetleg darált hússal.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a francia rakottkrumplit, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Francia rakott krumpli recept
Eszközök
- Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai
- Serpenyő a mártás elkészítéséhez.
A recept hozzávalói
- 1 kg krumpli
- 2 fej hagyma (közepes)
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 kiskanál kakukkfű
- 2 evőkanál finomliszt
- ½ liter tej
- szerecsendió (ízlés szerint)
- só (ízlés szerint)
- fekete bors (őrölt)
- 1 evőkanál zsír
- 10-15 dkg parmezánsajt (lehet edami vagy ementáli is is)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A krumplit megmossuk, megpucoljuk, s vékony karikákra vágjuk fel.
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát karikára vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón.
- A sütőt bekapcsoljuk, s előmelegítjük 180 fokra.
- Egy serpenyőben a hagymát, a fokhagymát és a kakukkfüvet az olívaolajon kb. 5 percig pároljuk.
- Majd rászórjuk a lisztet, s picit megpirítjuk azt is.Tejet hozzáadva besűrítjük az egészet, lassú kevergetés mellet. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
- A magas falú tepsik (vagy jénait) kikenjük zsírral, majd az aljára elkezdjük a krumplit egyenletesen elosztani az alján. Az elkészült mártást a második és a negyedik réteg után két részletben a krumplira öntjük. A hatodik (záró) réteg tetejére a lereszelt sajtot szétosszuk.
- A jénaiba berakott krumplit ezután egy alufóliával lefedjük, s az előmelegített sütőbe tesszük 40 percre.
- Amikor az idő lejárt, kivesszük a sütőből a jénait, s levesszük a tetejéről az alufóliát.Majd 10 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a sajt is megpiruljon.
Tippek és tanácsok a francia rakott krumpli elkészítéséhez
A francia rakott krumpli eredetileg egy sütőben sült köret, melyet sokféle sült húshoz adtak köretként.
Ha szeretnénk a mártást ízesebbre, hogy nyugodtan önthetünk hozzá a fél liter tejen felül még 1-2 deciliter főzőtejszínt is.
Idehaza inkább egytálételként esszük, s pont ezért, akik szeretik a húsos ételeket, mindenféle húst tesznek bele.
- A legegyszerűbb sonkát vagy szalonnát apró kockákra vágnak, s a hagymával együtt azt is megpirítják. Ilyen helyzetben érdemes figyelni, hogy a pácolt vagy a füstölt változatok sósak lehetnek, ezért az ízesítés során nem kell hozzá több sót adni.
- A másik lehetőség a darált hús használata, amitől az egész nagyon hasonlítani fog a darált húsos rakott krumplihoz.
Azzal a lényeges különbséggel, hogy besamel mártás jellegű íz nem a tetejére fog kerülni, hanem a krumplirétegek közé, mert a végén ugyan úgy hozzákerül a liszt és a tej sűrítőanyagnak. - Ilyenkor az egy kilogramm krumplihoz 20-25 dkg darált húst érdemes előre megpirítani a hagymával, a fokhagymával és a kakukkfűvel együtt.
Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.