A hagymát és a paprikát felaprítjuk, zsíron megdinszteljük.A káposztát átmossuk, majd a felét a megdinsztelt paprikára és hagymára rétegezzük.A darált húshoz hozzáadjuk a megfőtt rizst, a tojást és az áttört fokhagymát. Sóval, borssal, pirospaprikával és őrölt köménnyel fűszerezzük. Majd az egészet alaposan összekeverjük. Az elkészült masszából gombócokat csinálunk, s rátesszük a káposztaágyra a lábosba.Majd az egészet lefedjük a káposzta másik felével. Felöntjük annyi vízzel, hogy rendesen ellepje, és bő másfél óráig főzzük az egészet (időnként pótolva az elfőtt vizet).A gombócos káposzta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
A hosszúszemű rizst kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük, mint ahogyan a rizs főzősénél szó volt róla.
Közben a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
Paprikát megmossuk, s apróra felvágjuk.
A gyalult savanyúkáposztát átmossuk, hogy ne legyen annyira savanyú, majd késsel kisebb darabokra vágjuk, ha szükséges.Aki nem szereti a túl savanykás ízeket, az a savanyú káposztát az átmosás után 5-10 percre be is áztathatja, hogy a savanyúsága tovább csökkenjen.
Gombócok masszájának elkészítése
A darált húst egy tálba tesszük, amihez hozzáadjuk az időközben megfőtt rizst, a tojást, és az áttört fokhagymát.
Sóval, borssal, pirospaprikával és őrölt köménnyel fűszerezzük. Majd az egészet alaposan összekeverjük.
A cél az, hogy a töltelék könnyen gyúrható állagú legyen (ha túl kemény lenne, egy kis vizet adhatunk hozzá).
Majd az elkészült masszából pingpong labda nagyságú gombócokat formázunk.
A gombócos káposzta megfőzése
A lábos alján zsíron a paprikát és a hagymát megpirítjuk. Amikor megpirult, félrehúzzuk a tűzhelyről.
A megpirult hagymára a savanyú káposzta felét rátesszük, s hozzátesszük a babérlevél és a szemesbors felét is.
Erre kerülnek rá az előkészített gombócok szépen egymás mellé.
Majd a gombócokat lefedjük a savanyú káposzta másik felével, s hozzáadjuk a babérlevél és a szemesbors második felét is.
A végén az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy az egészet ellepje.
Minimum másfél órát főzzük, időnként a víz szintjét ellenőrizve, hogy folyamatosan el legyen lepve a káposzta a főzés során.
Közben a kolbászt felkarikázzuk, s 1 óra főzés után rátesszük a káposzta tetejére, hogy az íze belefőljön a gombócos káposzta levébe.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek