Vissza Email link
gombócos káposzta

Gombócos káposzta recept

A hagymát és a paprikát felaprítjuk, zsíron megdinszteljük.
A káposztát átmossuk, majd a felét a megdinsztelt paprikára és hagymára rétegezzük.
A darált húshoz hozzáadjuk a megfőtt rizst, a tojást és az áttört fokhagymát. Sóval, borssal, pirospaprikával és őrölt köménnyel fűszerezzük. Majd az egészet alaposan összekeverjük.
Az elkészült masszából gombócokat csinálunk, s rátesszük a káposztaágyra a lábosba.
Majd az egészet lefedjük a káposzta másik felével.
Felöntjük annyi vízzel, hogy rendesen ellepje, és bő másfél óráig főzzük az egészet (időnként pótolva az elfőtt vizet).
A gombócos káposzta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 30 perc
Főzés idő 2 óra
Összes idő 2 óra 30 perc
Fogás Főétel, rakott ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 4 literes fazék

A recept hozzávalói
  

  • 5 dkg rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db paprika
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 kg savanyúkáposzta
  • 8-10 szem egész bors
  • 3-5 db babérlevél
  • 30 dkg kolbász (lehet csípős is)
  • ½ kg darált hús
  • 1 egész tojás (nyers)
  • 1 kiskanál fűszerpaprika
  • 1 kiskanál
  • 1 kiskanál őrölt bors
  • 1 kiskanál őrölt kömény mag

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A hosszúszemű rizst kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük, mint ahogyan a rizs főzősénél szó volt róla.
  • Közben a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • Paprikát megmossuk, s apróra felvágjuk.
  • A gyalult savanyúkáposztát átmossuk, hogy ne legyen annyira savanyú, majd késsel kisebb darabokra vágjuk, ha szükséges.
    Aki nem szereti a túl savanykás ízeket, az a savanyú káposztát az átmosás után 5-10 percre be is áztathatja, hogy a savanyúsága tovább csökkenjen.

Gombócok masszájának elkészítése

  • A darált húst egy tálba tesszük, amihez hozzáadjuk az időközben megfőtt rizst, a tojást, és az áttört fokhagymát.
  • Sóval, borssal, pirospaprikával és őrölt köménnyel fűszerezzük. Majd az egészet alaposan összekeverjük.
  • A cél az, hogy a töltelék könnyen gyúrható állagú legyen (ha túl kemény lenne, egy kis vizet adhatunk hozzá).
  • Majd az elkészült masszából pingpong labda nagyságú gombócokat formázunk.

A gombócos káposzta megfőzése

  • A lábos alján zsíron a paprikát és a hagymát megpirítjuk.
    Amikor megpirult, félrehúzzuk a tűzhelyről.
  • A megpirult hagymára a savanyú káposzta felét rátesszük, s hozzátesszük a babérlevél és a szemesbors felét is.
  • Erre kerülnek rá az előkészített gombócok szépen egymás mellé.
  • Majd a gombócokat lefedjük a savanyú káposzta másik felével, s hozzáadjuk a babérlevél és a szemesbors második felét is.
  • A végén az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy az egészet ellepje.
  • Minimum másfél órát főzzük, időnként a víz szintjét ellenőrizve, hogy folyamatosan el legyen lepve a káposzta a főzés során.
  • Közben a kolbászt felkarikázzuk, s 1 óra főzés után rátesszük a káposzta tetejére, hogy az íze belefőljön a gombócos káposzta levébe.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek