A pulykaraguleves receptje vöröshagymával, sárgarépával, zellerrel, karalábéval, zöldborsóval, az elkészítés részletes leírásával.
Egy finom zöldséges húsleves, mely bármikor nagyszerű és tartalmas étel lehet akár önmagában is.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a pulykaragulevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Pulykaraguleves recept
Eszközök
- 2 literes lábos
A recept hozzávalói
- 1 fej vöröshagyma
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 kicsi zeller
- 1 darab karalábé
- 40 dkg pulykacomb (lehet pulykamell is)
- 1 liter alaplé
- 1 evőkanál zsír
- só
- őrölt bors
- 10 dkg zöldborsó
- 10 dkg liszt
- 1 db tojás
- 1 csokor petrezselyem (a leves díszítéséhez)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A hagymát megpucoljuk, és kockákra vágjuk.
- A pulykahúst is feldaraboljuk apró kockákra.
- A sárgarépát és a fehérrépát is megpucoljuk, s vékony (fél centis) karikára vágjuk fel.
- A zellert és a karalábét is megpucoljuk, s apró, fél centis kockákra daraboljuk fel.
A pulykaraguleves megfőzése
- A felaprított hagymát egy kevés zsíron megdinszteljük kevés vízzel, majd amikor kezd üvegesedni, hozzátesszük a feldarabolt húst is.
- Amikor a hús kifehéredett, hozzáadjuk a zöldségeket is, és azokat is megpirítjuk pár percig.
- Majd az egészet felöntjük vízzel, vagy zöldségese alaplével, és hozzáadjuk a sót és az őrölt borsot.
- A borsót is előkészítjük: a hüvelyest megpucoljuk; a konzervről a levet leöntjük; a fagyasztottat forró víz alatt felengedjük.
- 10 perc főzés után, amikor a hús már kezd megpuhulni, adjuk hozzá a zöldborsót is.
Csipetkét készítünk
- A lisztet összegyúrjuk a tojással és egy csipet sóval.
- Ezután a tésztát kisujjnyi vastagságóra nyújtjuk, s fél centis darabokat vágunk a tésztából.
- A levágott tésztadarabokat golyókká formázzuk.
- A zöldborsó hozzátevése után 10 perccel a csipetkét is beletesszük a levesbe, hogy megfőljön.
- A levesben a csipetke 8-10 perc alatt megfő, s már tálalhatjuk is a pulykaragu levest.
- Ha a levest tányérokba kimérve tálaljuk, a leves tetejét megszórhatjuk apróra vágott, friss petrezselyemzölddel.https://egytaletelek.hu/konyhai-alapreceptek/csipetke-keszitese/
Tippek és tanácsok a pulykaraguleves elkészítéséhez
A csirkeragu leves íze nagyban függ a zöldség, a hús és a lé arányától.
- Ha szeretnénk egy zöldségesebb levest, tehetünk bele kétszer annyi sárgarépát és fehérrépát.
- Lehet ezt a leves paprikásan is elkészíteni. Ilyen esetben a zöldségek pirítása után az egészet picit megszórjuk piros fűszerpaprikával.
- Aki szereti, a borsóval együtt belefőzhet pár megtisztított és vékonyra felvágott gombát is.
Ezen kívül kevés majoránnával, bazsalikommal vagy tárkonnyal változatosabbá tehetjük az ízét.
Ha nem szoktunk alaplével főzni, nyugodtan felforralhatunk 1 liter vizet, s belefőzhetnünk 2 leveskockát. Avval is finom lesz a leves. Aminek kapcsán természetesen érdemes megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé (illetve a leveskocka) némileg befolyásolni fogja a raguleves ízét.
De az alaplé plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást. A pulykaraguleveshez a legjobb választás a húsleves alaplé.
S a csipetke helyett is főzhetünk a levesbe orsótésztát, kiskockát vagy eperlevelet.
Pulykaraguleves változatok
Tipp: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.
Tipp3: Ha szoktunk alaplével főzni, érdemes a leves felöntéséhez alaplevet használni, elsősorban húsleves alaplevet.
Ha nem szoktunk alaplével dolgozni, a felöntő vizet előzőleg felforralhatjuk 2 leveskockát beletéve. Vagy ha van otthon fél liter maradék húsleves lénk, azt is felhígíthatjuk kétszeres mennyiségűre, egyet forralva rajta.
Fontos: A ragulevesbe minden esetben csak a végén tegyük bele a tejszínt, mert a tejszín eléggé savas karakterű, amitől a hús nehezebben tud megpuhulni.
Ha nem elég tartalmas számunkra a pulykaraguleves, vagy szeretjük a levesbetéteket, tehetünk hozzá levesgyöngyöt vagy krutont (pirított kenyérkockát). Vagy főzhetünk bele nokedlit vagy csipetkét, kiskockát, csigatésztát, eperlevelet vagy gyufatésztát is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a pulykaragulevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.