Csontleves

Csontleves recept hagymával, fokhagymával, sárgarépával, fehérrépával és szemes borssal, az elkészítés részletes leírásával.

Mely egy finom és tartalmas egytálétel egészségeseknek és lábadozóknak egyaránt. Könnyű elkészíteni, habár az igazán jó, tartalmas csontleves órákig érdemes főzni.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a csontlevest. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

csontleves

Csontleves recept

A húsos csontot és a zöldségeket is megmossuk. A csontot egyben hagyjuk, a zöldségeket apróra felvágjuk.
A csontot feltesszük annyi vízzel főni, hogy a víz ellepje. A sót és borsot adunk hozzá, s a főzés közben megjelenő habot leszedjük egy szűrővel vagy egy kanállal.
Amikor a húsos csont habzása alábbhagy, hozzáadjuk a zöldségeket, a fokhagymát és a szemesborsot.
A zöldségeket bő fél órát, a húst 2, 2 és fél órát hagyjuk főni az egészet. A főzés végén leszűrjük a levest, s levesbetéttel tálaljuk.
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 2 óra 20 perc
Összes idő 2 óra 30 perc
Fogás Levesek, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 4 literes fazék

A recept hozzávalói
  

  • 1 kg húsos karajcsont
  • 2 liter víz
  • 10 szem feketebors
  • 1 evőkanál
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej karalábé
  • 1 fej zeller (kisebb)
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Mossuk meg a csontot, s tegyük bele a lábosba annyi vízzel, hogy jól ellepje.
    Adjuk hozzá a sót és a szemes borsot is.
  • Közepes lángon kezdjük el főzni, lassú forrás közben. A felszínen megjelenő habot szűrővel vagy merőkanállal szedjük le.
  • Míg a hús elkezd főni, a sárgarépát és a fehérrépát mossuk és hámozzuk meg, s apró karikákra daraboljuk fel.
  • A hagymát és a fokhagymát is megpucoljuk. A hagymát bevágjuk, a fokhagymát egészben tesszük majd hozzá a leveshez.
  • A karalábét és a zellert is megpucoljuk, s ujjnyi hasábokra vágjuk fel.
  • A petrezselymet is megmossuk alaposan, s minél apróbbra feldaraboljuk.

A csontleves készre főzése

  • Amikor a hús már nem habzik intenzíven, hozzátesszük az előkészített zöldségeket is.
    Kis lángon, fedő alatt (lassú gyöngyözés mellet) főzzük a levest minimum 2, 2 és fél órán át.
  • Az csontleves akkor készül el, ha a csontról a hús teljesen lefőtt (hasonlóan a kocsonyához).
  • Amikor a leves megfőtt, levesből kiszedjük a csontokat és a zöldséget.
    Ha nagyon hamar tettük bele a zöldséget a levesbe, s már megpuhult, azt hamarabb is kivehetjük.
  • Megvárjuk, míg a leves picit leülepszik, s a felső részét leöntjük.
    Az alsó, zavaros részét pedig leszűrhetjük egy konyharuhán vagy vastag gézen keresztül.
  • Tálaláskor a levesbe tehetünk levesbetétként kifőtt cérnatésztát, májgombócot, grízgaluskát vagy akár főtt tojást is.
    Illetve a levesből beletehetjük a megfőtt húst és a zöldségeket.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, gluténmentes, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok az csontleves elkészítéséhez

Az csontleves a francia eredetű húsleves alaplé és a magyar erőleves rokona. De az elkészítésében van pár jellegzetes elem, ami az ízében és a felhasználásában is kitűnik.

Az csontleves, mint a neve is mutatja, alapvetően húsos csontból készül, s hozzá főzött zöldségek révén lesz annyira egyedi és finom az íze.

Sokkal sűrűbb, mint az alaplé készül, éppen ezért az csontlevest alapvetően levesként esszük meg, s nem más ételek ízesítőjeként használjuk.

Ugyan az csontlevesben látszólag nincs benne a csont (csak a leve), de a lében benne vannak a csontban lévő legfontosabb fehérjék, mely rendkívül tápláló. Ugyan olyan jó roboráló hatású, mint az erőleves. Csupán az állati fehérjék miatt is érdemes időről időre csontlevest csinálni (főleg télen).

A felhasznált húsos csont elsősorban sertéskarajból szokott lenni, de csinálhatjuk oldalasból, marha gerincből, velős csontból vagy csirkeaprólékkal is.

Fontos: Ha csirkehúsból készítünk csontlevest, ne tegyünk a levesbe borsot. S a főzésre is nyugodtan kevesebb időt szánhatunk, maximum másfél órát.

Azt fontos megjegyezni, hogy a csirkehús relatíve kevesebb fehérjét tartalmaz, mint a vöröshúsok mellett lévő csont, így abból nem lehet olyan erős levest főzni.

Míg a marhacsont főzésére szánjunk több időt, akár négy órát is, mert nagyon lassan puhul meg a főzés hatására a marhahús.

A fent bemutatott receptet gazdagabbá tehetjük, ha a leveshez további zöldségeket teszünk hozzá. Egy kisebb fej édes káposzta, pár kelkáposzta levél, néhány kelbimbó, némi spenót, zellerzöld vagy csiperke bármikor belekerülhet még.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a csontlevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat az csontleveshez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése