Vissza Email link
tavaszi rizseshús

Tavaszi rizses hús recept

A hagymát olajon megpirítjuk, majd a tűzhelyről lehúzva pirospaprikával meghintjük, s jól átkeverjük
Ezután hozzáadjuk a felkockázott húst, és addig pároljuk, míg ki nem fehéredik a hús.
Amikor a hús megpirult, hozzáadjuk a paprikát, a paradicsomot és a zöldségeket, s fedő alatt addig főzzük, míg a hús meg nem puhul.
Amikor a hús kezd megpuhulni, 1 bögre rizst adunk hozzá, s 2 bögre vizet. Jól összekeverjük, jól felforraljuk.
A forró tűzhelyen lefedve hagyjuk bő húsz percig, hogy a rizs magába szívva a vizet megpuhuljon.
A tavaszi rizseshús hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 45 perc
Összes idő 1 óra
Fogás pörkölt, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos fedővel

A recept hozzávalói
  

  • 2 evőkanál napraforgóolaj (vagy olívaolaj)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kiskanál fűszerpaprika
  • 40 dkg csirkecomb (filézett)
  • 1 evőkanál
  • bors (ízlés szerint)
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 1 szál sárgarépa
  • 15-20 dkg zöldborsó (lehet konzerv is)
  • 1 bögre rizs
  • 2 bögre víz (a rizs főzéséhez)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

Az alapanyagok előkészítése

  • A vöröshagymát megpucoljuk és apró kockákra vágjuk,
  • A csirkecombot centis kockákra vágjuk, hasonlóan a megpucolt sárgarépához.
  • A borsót is kifejtjük, ha frissen vettük a piacon (akkor 35-40 dekát fejtsünk ki).
  • Megmossuk a paradicsomot és a paprikát, majd azokat is apróra felaprítjuk.

A tavaszi rizses hús elkészítése

  • Zsíron vagy olajon az apróra felvágott hagymát üvegesre pirítjuk.
  • Majd a lábost lehúzzuk a tűzről, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával s jól átkeverjük, hogy a hőtől a fűszerpaprika is megpiruljon picit.
  • Ezután hozzáadjuk a felkockázott sertéscombot, és addig pároljuk, míg ki nem fehéredik a hús.
  • Amikor a hús megpirult, hozzáadjuk a felaprított paradicsomot, a paprikát, a sárgarépát és a zöldborsót.
    Közepes lángon, fedő alatt addig főzzük, míg a hús meg nem puhul (időnként pótolva az elfőtt vizet).
  • Bő fél óra után, amikor a hús már kezd megpuhulni, a pörköltalaphoz 1 bögre rizst adunk s 2 bögre vizet.
    Jól összekeverjük az egészet, s jól felforraljuk.
  • A forró tűzhelyen lefedve hagyjuk bő húsz percig, hogy a rizs magába szívva a vizet megpuhuljon.
  • Tálaláskor a tejét megszórhatjuk apróra vágott friss petrezselyemmel.
  • Mellé pedig adhatunk valamilyen savanyúságot: ecetes vagy kovászos uborkát, csalamádét, savanyított káposztát vagy káposztával töltött csípős paprikát.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek