Vissza Email link
tárkonyos húsgombócleves

Tárkonyos húsgombócleves recept

A tárkonyos húsgombócleveshez a darált húst összegyúrjuk a beáztatott és kinyomkodott zsemlével, a tojással, a zúzott fokhagymával, a borssal s finomra vágott petrezselyemmel. Majd félretesszük.
Az olajat egy fazékban felhevítjük, és megpároljuk rajta az apróra vágott vöröshagymát.
Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát, a fehérrépát és a zellert is, és néhány percig együtt pároljuk őket.
Néhány perc után az egészet felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk.
Hagyjuk a levest felforrni, s közben a húsgolyók masszájából pingpong labdányi gombócokat formázunk és beletesszük a levesbe.
A gombócokat legalább fél órát főzzük, majd hozzáadjuk a leveshez a tejszínt, a morzsolt tárkonyt és egy citrom levét. S még egy utolsót forralunk a levesen.
A tárkonyos húsgombócleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 40 perc
Összes idő 1 óra
Fogás Levesek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • fokhagymanyomó vagy reszelő

A recept hozzávalói
  

  • 30 dkg darált hús (pulyka vagy sertés)
  • 1 db zsemle
  • 1 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma (elhagyható)
  • 1 csipet őrölt fekete bors (elhagyható)
  • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa (szükség szerint)

A leveshez

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 15 dkg zeller (egy kisebb darab)
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet olívaolaj vagy zsír is)
  • 1 és ½ liter víz
  • 1 evőkanál
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • 2 dl tejszín
  • 1 db citrom (leve)
  • 1 kiskanál tárkony

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A zsemléket vízbe áztatjuk, majd kivéve a vízből kinyomkodjuk.
  • A fokhagymát is megpucoljuk, majd áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A petrezselymet alaposan megmossuk, s apróra összevágjuk.
  • A darált húst ezután összegyúrjuk a kinyomkodott zsemlével, a tojással, a zúzott fokhagymával, a borssal s finomra vágott petrezselyemmel.
    Cél egy homogén, nem túl lágy massza.
  • Ha túl lágy a húsgombócok masszája, tehetünk hozzá pluszban zsemlemorzsát.
    (Inkább egyszerre kevesebb prézlit keverjünk a masszához, nehogy a zsemlemorzsa az összes nedvességet magába szívja, és az egész túl keménnyé váljon.)
  • Ezután a leveshez megpucoljuk a hagymát, s apró kockákra összevágjuk.
  • A sárgarépát és a fehérrépát is megpucoljuk, s vékony karikákra vágjuk fel.
  • A zellert is megpucoljuk, s centis kockákra vágjuk.

A tárkonyos húsgombócleves megfőzése

  • Az olajat egy fazékban felhevítjük, és megpároljuk rajta az apróra vágott vöröshagymát.
  • Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát, a fehérrépát és a zellert is, és néhány percig együtt pároljuk őket.
  • Néhány perc után az egészet felöntjük vízzel, majd sózzuk, borsozzuk.
  • Hagyjuk a levest felforrni, s közben a húsgolyók masszájából pingpong labdányi gombócokat formázunk és beletesszük a levesbe.
  • A gombócokat legalább fél órát főzzük, majd hozzáadjuk a leveshez a tejszínt, a morzsolt tárkonyt és egy citrom levét.
  • Utolsó lépésként még egyet forralunk a levesen, hogy az ízek összeérjenek.
A recept jellemzői ebéd receptek, vacsoraötletek