Vissza Email link
rántott csirkeszárny

Rántott csirkeszárny recept

A csirkeszárnyakat alaposan megmossuk, a bőrén megmaradt tollvégeket a bőrből kiszedjük, s a végén lecsepegtetjük, majd alaposan besózzuk.
Ezután a csirkeszárnyakat meghempergetjük a lisztben, hogy mindenütt érje a liszt, kicsit megnyomkodva, hogy rendesen rátapadjon a liszt.
Ezután a lisztből kivéve a csirkeszárny darabokat alaposan megrázzuk, hogy lehulljon róla a rá nem tapadt liszt.
A belisztezett darabokat megforgatjuk tojásban, hogy a liszt mindenhol benedvesedjen. S a panírozás befejezéseként prézlivel (zsemlemorzsával) befedjük a csirkeszárnyakat.
A bepanírozott csirkeszárnyakat picit hagyjuk állni, hogy a bunda megszikkadjon, majd forró (hozzávetőlegesen 150-160 fokos) olajban kisütjük.
A 10-12 perc alatt rendesen át fognak sülni a csirkeszárnyakat, s utána már tálalhatjuk is őket.
A rántott csirkeszárny hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Kisütés 10 perc
Összes idő 30 perc
Fogás Főétel, sültek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 lapostányér
  • 1 mélytányér
  • nagyobb serpenyő

A recept hozzávalói
  

  • 8-10 darab csirkeszárny
  • 5 dkg finomliszt
  • 2-3 darab tojás
  • 15 dkg prézli
  • napraforgóolaj (repceolaj vagy zsír is lehet)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

A csirkeszárnyak kipanírozása

  • A csirkeszárnyakat alaposan megmossuk, a bőrén megmaradt tollvégeket a bőrből kiszedjük, s a végén lecsepegtetjük, majd alaposan besózzuk.
  • Az egyik lapos tányérba beletesszük a lisztet, s vékonyan szétterítjük a tányér alján.
  • Mellé kerülnek a mélytányérba a leütött tojások, amibe egy-két csipet sót teszünk, és alaposan felverjük.
    Cél, hogy összetörjük a tojásfehérje szerkezetét, s az egész homogénné váljon.
  • A második lapostányérba, a mélytányér másik oldalára a prézli kerül, amit ugyan úgy szétterítünk a tányér alján, mint ahogyan a liszttel tettük.
  • Először a szárnyakat meghempergetjük lisztben, hogy mindenütt érje a liszt.
    Kicsit megnyomkodva, hogy rendesen rátapadjon mindenhol.
  • A darabokat a lisztből kivéve jól megrázzuk, hogy a felesleges liszt lehulljon róla.
    Majd a szárnyakat beletesszük a felvert tojásba, s abban is jól megforgatjuk, hogy a liszt mindenhol benedvesedjen.
  • A panírozás befejezéseként a prézliben (zsemlemorzsában) is megforgatjuk szárny darabokat, hogy a lisztes-tojásos masszát mindenütt befedje rendesen.
  • A bepanírozott szárnyakat tányérra vagy vágódeszkára tesszük, s picit hagyjuk állni, hogy a bunda megszikkadjon.

A rántott csirkeszárnyak kisütése

  • A serpenyőbe legalább kisujjnyi vastagon olajat öntünk. Közepes lángon felmelegítjük az olajat.
    A cél az, hogy annyi olaj legyen a serpenyőben, hogy amikor a sütéskor az csirkeszárnyakat beletesszük az olajba, akkor a szárnyak az olajban elmerüljenek.
  • Amikor a kezünket az olaj fölé téve már érezzük a meleget, csipetnyi zsemlemorzsát tegyünk bele.
    Ha elkezd a zsemlemorzsa sülni, akkor már elegendően meleg az olaj, s kerülhetnek bele az első csirkeszárnyak.
  • A csirkeszárnyakat 10-12 perc alatt ki lehet sütni, s bőségesen elegendő egyszer megfordítani.
    Főleg akkor, ha a csirkeszárnyak rendesen elmerülnek az olajban a sütés közben.
  • Érdemes a serpenyőt a sütés elején lefedni, mert ennek hatására a csirkeszárny húsa kevésbé fog kiszáradni, s a belső részek hamarabb fognak átforrósodni.
  • A kisült csirkeszárnyakról az olajat lecsepegtetjük, majd melegen tálalhatjuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, laktózmentes ételek, vacsoraötletek