Vissza Email link
rakott édesburgonya

Rakott édesburgonya recept

Az édesburgonyából szinte ugyan azokat az ételeket el lehet készíteni, mint a sima krumpliból.
Az eltérés csak annyi, itt a rakott krumplinál, hogy nem kell előre megfőzni az édesburgonyát, mert a sütési idő alatt simán megpuhul.
S hát a rakott édesburgonya íze sokkal édesebb lesz, mint a rakott krumplié, mert az batáta neve nem ok nélkül édesburgonya magyarul...
A rakott édesburgonya hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 35 perc
Összes idő 45 perc
Fogás előételek, rakott ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

A recept hozzávalói
  

  • 1 kg édesburgonya
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál bazsalikom
  • 1 csipet bors
  • 1 csipet szerecsendió
  • 2 dkg vaj
  • 15 dkg trappista sajt

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Az édesburgonyát pucoljuk meg, és vágjuk durván egy centis karikákra.
  • A fokhagymát is pucoljuk meg, és tőrjük át fokhagymanyomón.
  • A trappista sajtot reszeljük le kis lyukú reszelőn.
  • A tejszínbe belekeverjük a zúzott fokhagymát, a bazsalikomot, a borsot és a szerecsendiót.

A rakott édesburgonya összeállítása

  • A tepsit, vagy a jénai tálat, amibe a rakott édesburgonyát összeállítjuk, kenjük ki a vajjal.
  • Az megpucolt és felkarikázott édesburgonyát rétegezzük bele a tepsibe, minden réteget külön-külön megsózzunk meg.
  • Amikor az edénybe benne vannak a karikák, öntsük le az egészet a tejszínes mártással.
    Ügyeljünk arra, hogy mindenhova jusson belőle.
  • A tetejét szórjuk meg a lereszelt sajttal.
  • Fedjük be a tálat alufóliával.
  • Előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt az édesburgonya megsül.
  • A végén az alufóliát levéve megpiríthatjuk kicsit a sajtot.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, vacsoraötletek