A gulyásleves elkészítés időigényes, de nem túl bonyolult.A hagymást megpirítjuk, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, s azt is megpirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott marhalábszárat, babérlevelet, paradicsomot, zöldpaprikát, s bő másfél óráig főzzük.Amikor a hús kezd megpuhulni, hozzáadjuk a krumplit, a répákat és a zellert, felöntjük vízzel, és főzzük tovább a forrástól számított további 20 percig.Majd beletesszük a csipetkét, és azt is megfőzzük.A gulyásleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Hagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A hagymát apróra összevágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük.
A lábszárt megmossuk, s 2 centis (nagyobb) kockákra összevágjuk.
A paradicsomot és a paprikát megmossuk.A paradicsomot apróra felvágjuk, a paprikát kicsumázzuk, s hosszában félbe (vagy negyedbe) szétvágjuk.
A gulyásleves alapjának elkészítése
A zsíron elkezdjük a hagymát pirítani.
Amikor a hagyma már üveges, lehúzzuk a tűzről, s hozzátesszük a fűszerpaprikát, hogy az is egy picit megpiruljon.
Amikor a paprikának mélybordó színe lett, hozzáadjuk a marhalábszárat. Visszatéve a tűzhelyre a hús fehéredésig pirítjuk.
Amikor a hús megpirult, hozzáadjuk a sót, a borsot, az őrölt köményt, az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott és elfelezett paprikát és a babérleveleket.Annyi vizet adunk hozzá, hogy elfedje, s fedő alatt legalább másfél óráig főzzük (megjegyzést lásd lentebb!)
A zöldségek hozzáadása
Ezután, míg fő a hús, megmossuk és megpucoljuk a sárgarépát és a fehérrépát. Majd karikára felvágjuk..
A zellert és a krumplit is megpucoljuk, a zellert félcentis, a krumplit centis kockákra feldaraboljuk.
Majd a petrezselymet és zellerzöldet is megmossuk.A petrezselymet felaprítjuk, a zellerzöld egybe kerül majd a levesbe.
Amikor a hús kezd már puhulni, hozzáadjuk a felaprított répákat, a krumplit, a zellert, a petrezselymet és az egészben hagyott zellerzöldet.Az egészet felöntjük legalább másfél liter vízzel.
Csipetke készítése
Amikor a zöldség is kezd megpuhulni (bő negyed óra után), finomlisztet összegyúrjuk a tojással és egy csipet sóval.
A tésztát kisujjnyi vastagságú kígyóvá nyújtjuk, s fél centis darabokra összevágjuk.
Kézzel minden egyes darabból kicsi golyókat formázunk.
Ezután a csipetkét hozzáadjuk a leveshez, s még 10 percig főzzük.
A zellerzöldet (ha nem szeretjük) a végén kivehetjük a levesből.
A recept jellemzői ebéd receptek, laktózmentes ételek, vacsoraötletek