Vissza Email link
Carbonara spagetti

Carbonara spagetti recept

A carbonara spagetti alapja a durum tésztából készült spagetti tészta, és a jó minőségű sonka.
A tészta főzéséhez a vizet felforraljuk, megsózzuk, kicsi olívaolajat teszünk hozzá, s a tésztát beletéve a lábosban kifőzzük.
Közben a bacon szalonnát felaprítjuk, s kevés olajon megpirítjuk.
Egy keverőtálban a tojásokat felverjük, hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, s hozzáadjuk a lereszelt parmezánsajt kicsit több mint felét. Majd alaposan összekeverjük az egészet.
Amikor a tészta megfőtt, leszűrjük, s visszatesszük a főzőedénybe. Hozzáöntjük a tejszínes öntett s kisütött bacont (a kisült zsírjával együtt).
Az egészet jól összekeverjük, picit átsütjük, és már tálalható is.
A tányérok tetejére egyenletesen szétosztjuk a parmezán sajt maradékát.
A carbonara spagetti hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 15 perc
Sütés 15 perc
Összes idő 40 perc
Fogás Főétel, Tésztás ételek
Konyha Mediterán
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 3 literes lábos
  • kisebb serpenyő
  • keverőtál

A recept hozzávalói
  

  • 50 dkg spagettitészta (durum)
  • 2 liter víz
  • 1 evőkanál
  • 1 kiskanál olívaolaj

A carbonara szósz elkészítése

  • 25 dkg baconszalonna
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 db tojás
  • 4 dl főzőtejszín (20%-os)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 7-8 dkg parmezánsajt
  • 1 kiskanál
  • 1 csipet őrölt fekete bors (elhagyható)

A tálaláshoz

  • 3-4 dkg parmezánsajt

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vizet nagy lábasban lobogó forróra felmelegítjük.
  • Hozzáadjuk a sót, s egy kevés olajat (legfeljebb egy kiskanálnyit), hogy a tészta nehezebben tapadjon össze a főzés közben).
    Majd a tésztát is beletesszük a főzővízbe.
  • Amikor a víz újra elkezd forrni, abbahagyhatjuk a keverést, s onnantól 10-12 perc alatt megfő a tészta.
    (Durumtésztánál a főzés ideje nem annyira kritikus, mert nagyon nehezen fő szét.)
  • Amikor a tészta megpuhult, szűrjük le.
    (Érdemes a mosogatót a főzés közben kiüríteni és a nagy tésztaszűrőt odakészíteni.)

A carbonara mártás elkészítése

  • Míg a tészta fő, a bacon szalonnát felaprítjuk.
  • Az olívaolajban felolvasztjuk a vajat, majd a szalonnát beletéve megpirítjuk azt.
  • A tojásokat felütjük egy keverőtálban, s alaposan felverjük,
  • Ezután hozzáadjuk a tejszínt és a lereszelt parmezánsajt kicsit több mint felét.
    Sózzuk (ha a szalonna nem sós), borsozzuk, s alaposan összekeverjük az egészet.
  • Amikor a tészta megfőtt és leszűrtük, visszatesszük a főzőedénybe.
    Hozzáöntjük a tejszínes öntett s a kisütött bacont (a kisült zsírjával együtt).
  • Ezután az egészet jól összekeverjük, hogy a tészta, a bacon és a tejszínes-tojásos massza jól elkeveredjen a spagettivel.
    Majd folyamatos keverés közben 10-15 percig sütjük, hogy a tojás megsüljön.
  • Tálaláskor a carbonara spagettit tányérokba szedjük, s a tészta tetejére egyenletesen szétosztjuk a parmezán sajt maradékát.
A recept jellemzői ebéd receptek, vacsoraötletek