A carbonara spagetti alapja a durum tésztából készült spagetti tészta, és a jó minőségű sonka.A tészta főzéséhez a vizet felforraljuk, megsózzuk, kicsi olívaolajat teszünk hozzá, s a tésztát beletéve a lábosban kifőzzük.Közben a bacon szalonnát felaprítjuk, s kevés olajon megpirítjuk.Egy keverőtálban a tojásokat felverjük, hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, s hozzáadjuk a lereszelt parmezánsajt kicsit több mint felét. Majd alaposan összekeverjük az egészet.Amikor a tészta megfőtt, leszűrjük, s visszatesszük a főzőedénybe. Hozzáöntjük a tejszínes öntett s kisütött bacont (a kisült zsírjával együtt).Az egészet jól összekeverjük, picit átsütjük, és már tálalható is.A tányérok tetejére egyenletesen szétosztjuk a parmezán sajt maradékát.A carbonara spagetti hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
A vizet nagy lábasban lobogó forróra felmelegítjük.
Hozzáadjuk a sót, s egy kevés olajat (legfeljebb egy kiskanálnyit), hogy a tészta nehezebben tapadjon össze a főzés közben).Majd a tésztát is beletesszük a főzővízbe.
Amikor a víz újra elkezd forrni, abbahagyhatjuk a keverést, s onnantól 10-12 perc alatt megfő a tészta.(Durumtésztánál a főzés ideje nem annyira kritikus, mert nagyon nehezen fő szét.)
Amikor a tészta megpuhult, szűrjük le.(Érdemes a mosogatót a főzés közben kiüríteni és a nagy tésztaszűrőt odakészíteni.)
A carbonara mártás elkészítése
Míg a tészta fő, a bacon szalonnát felaprítjuk.
Az olívaolajban felolvasztjuk a vajat, majd a szalonnát beletéve megpirítjuk azt.
A tojásokat felütjük egy keverőtálban, s alaposan felverjük,
Ezután hozzáadjuk a tejszínt és a lereszelt parmezánsajt kicsit több mint felét. Sózzuk (ha a szalonna nem sós), borsozzuk, s alaposan összekeverjük az egészet.
Amikor a tészta megfőtt és leszűrtük, visszatesszük a főzőedénybe. Hozzáöntjük a tejszínes öntett s a kisütött bacont (a kisült zsírjával együtt).
Ezután az egészet jól összekeverjük, hogy a tészta, a bacon és a tejszínes-tojásos massza jól elkeveredjen a spagettivel.Majd folyamatos keverés közben 10-15 percig sütjük, hogy a tojás megsüljön.
Tálaláskor a carbonara spagettit tányérokba szedjük, s a tészta tetejére egyenletesen szétosztjuk a parmezán sajt maradékát.