Vissza Email link
bakonyi tokány

Bakonyi tokány recept

Az apróra felvágott szalonnát zsíron kisütjük, majd hozzáadjuk a hagymát, s azt is üvegesre sütjük.
Amikor a hagyma üvegessé vált, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a feldarabolt paprikát és a paradicsomot, hogy pici levet eresszenek.
Amikor a lé kezd elfőni, hozzáadjuk a csíkokra vágott húst, s kifehéredésig sütjük. Utána hozzáadjuk a pirospaprikát, a sót, a borsot, a kakukkfüvet és a majoránnát, s azzal is jól átkeverjük.
Majd jöhet hozzá a felcsíkozott gombát is, és annyi víz, hogy az egészet ellepje. Félig lefedve az egészet puhára főzzük.
A végén tejfölösen behabarjuk, s pár percig főzzük, míg az egész besűrűsödik.
A bakonyi tokány hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 40 perc
Összes idő 1 óra
Fogás Főétel, pörkölt
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos
  • fokhagymanyomó

A recept hozzávalói
  

  • 10 dkg szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 darab paprika
  • 1 darab paradicsom
  • ½ kg színhús (csirke, sertés, marha...)
  • 1 kiskanál fűszerpaprika
  • majoránna (ízlés szerint)
  • kakukkfű (ízlés szerint)
  • 1 teáskanál
  • 30 dkg gomba
  • víz
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál finomliszt

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón.
  • A szalonnát is vágjuk össze kicsi darabokra.
  • A húst ujjnyi csíkokra vágjuk fel a rostjaira merőlegesen (ezt nevezik tokányra vágásnak)
  • A paradicsomot és a paprikát mossuk meg, s vágjuk fel apróra.
  • A gombát is mossuk meg, s vékony szeletekre vágjuk fel.
  • Az összevágott szalonnát tegyük a fazékba, s közepes lángon süssük ki a zsírját.
    A keletkező pörcöt hagyjuk a lábosban. Az íze bele fog főni a bakonyi tokányba, melytől még különlegesebb lesz.
  • Majd a hagymát hozzáadva azt is süssük meg üvegesre.
  • Majd adjuk hozzá a fokhagymát, a feldarabolt paradicsomot és paprikát, és pároljuk tovább az egészet pár percig.
  • Amikor az egész levet eresztett, adjuk hozzá a csíkokra felvágott húst, és az egészet addig pároljuk, míg a hús ki nem fehéredik.
  • Ekkor húzzuk le a tűzről a lábost, adjuk hozzá a pirospaprikát, a majoránnát, a kakukkfüvet és a sót.
    S ez egészet alaposan keverjük össze, hogy a paprika picit megpiruljon.
  • Ezután mehet bele a vékonyra felszelt gomba, s annyi víz, ami az egészet ellepi.
    Főzzük az egészet durván ¾ órán át, hogy a hús jó alaposan megpuhuljon.

Tejfölös habarást készítünk:

  • Amikor a hús megpuhult, egy kisebb tálban a tejfölben egy kanál lisztet csomómentesen elkeverünk.
  • A tokány főzőlevéből egy merőkanállal hozzáadunk, s elkeverve felhígítjuk a tejfölös habarást.
  • Majd az egészet hozzáöntjük a húsos-gombás tokányhoz, alaposan elkeverve benne.
  • Pár percig tovább főzzük, hogy a tokány leve besűrűsödjön.
A recept jellemzői ebéd receptek, tojásmentes, vacsoraötletek