A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón. A szalonnát is vágjuk össze kicsi darabokra.
A húst ujjnyi csíkokra vágjuk fel a rostjaira merőlegesen (ezt nevezik tokányra vágásnak)
A paradicsomot és a paprikát mossuk meg, s vágjuk fel apróra.
A gombát is mossuk meg, s vékony szeletekre vágjuk fel.
Az összevágott szalonnát tegyük a fazékba, s közepes lángon süssük ki a zsírját.A keletkező pörcöt hagyjuk a lábosban. Az íze bele fog főni a bakonyi tokányba, melytől még különlegesebb lesz. Majd a hagymát hozzáadva azt is süssük meg üvegesre.
Majd adjuk hozzá a fokhagymát, a feldarabolt paradicsomot és paprikát, és pároljuk tovább az egészet pár percig.
Amikor az egész levet eresztett, adjuk hozzá a csíkokra felvágott húst, és az egészet addig pároljuk, míg a hús ki nem fehéredik.
Ekkor húzzuk le a tűzről a lábost, adjuk hozzá a pirospaprikát, a majoránnát, a kakukkfüvet és a sót. S ez egészet alaposan keverjük össze, hogy a paprika picit megpiruljon. Ezután mehet bele a vékonyra felszelt gomba, s annyi víz, ami az egészet ellepi. Főzzük az egészet durván ¾ órán át, hogy a hús jó alaposan megpuhuljon.