Az apróra felvágott szalonnát zsíron kisütjük, majd hozzáadjuk a hagymát, s azt is üvegesre sütjük.Amikor a hagyma üvegessé vált, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a feldarabolt paprikát és a paradicsomot, hogy pici levet eresszenek.Amikor a lé kezd elfőni, hozzáadjuk a csíkokra vágott húst, s kifehéredésig sütjük. Utána hozzáadjuk a pirospaprikát, a sót, a borsot, a kakukkfüvet és a majoránnát, s azzal is jól átkeverjük.Majd jöhet hozzá a felcsíkozott gomba is, és annyi víz, hogy az egészet ellepje. Félig lefedve az egészet puhára főzzük.A végén tejfölösen behabarjuk, s pár percig főzzük, míg az egész besűrűsödik.A bakonyi sertéstokány hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón.
A császárszalonnát is vágjuk össze kicsi darabokra.
A húst ujjnyi csíkokra vágjuk fel a rostjaira merőlegesen (ezt nevezik tokányra vágásnak).
A paradicsomot és a paprikát mossuk meg, s vágjuk fel apróra.
A gombát is mossuk meg, s vékony szeletekre vágjuk fel.
A sertéstokány elkészítése:
A zsír és az összevágott császárszalonnát tegyük a fazékba, s közepes lángon pirítsuk meg egy picit.
Amikor a szalonna zsírja kisült, adjuk hozzá a hagymát süssük meg üvegesre.
Majd adjuk hozzá a fokhagymát, a feldarabolt paradicsomot és paprikát, és pároljuk tovább az egészet pár percig.
Amikor a zöldségek is kicsit megpárolódtak, adjuk hozzá a csíkokra felvágott húst.Az egészet addig pároljuk, többszöri átkeverés mellet, míg a sertéshús ki nem fehéredik.
Ekkor húzzuk le a tűzről a lábost, adjuk hozzá a pirospaprikát, a majoránnát, a kakukkfüvet és a sót. Az egészet alaposan keverjük össze, hogy azokat is megkapja kicsit a hő.
Majd jöhet a vékonyra felszelt gomba, s annyi víz, ami az egészet ellepi. Főzzük az egészet legalább ¾ órán át, hogy a hús jó alaposan megpuhuljon, s a gomba kicsit összeessen.
Tejfölös habarást készítése:
Amikor a hús megpuhult, egy kisebb tálban a tejfölben egy kanál lisztet csomómentesen elkeverünk.
A tokány főzővízéből egy merőkanállal hozzáadunk, s elkeverve felhígítjuk a tejfölös habarást.
Majd az egészet hozzáöntjük a húsos-gombás tokányhoz, alaposan elkeverve benne.
Pár percig tovább főzzük, hogy a sertéstokány leve besűrűsödjön.