Vissza Email link
töltött káposzta

Töltött káposzta recept

Miközben megfőzzük a rizst a töltelékhez, a savanyított káposzta leveleit lefejtjük, s 10-12 nagyobb káposztalevelet félreteszünk tölteni. A többit összevágjuk apróra.
A gyalult savanyú káposztát átmossuk, és ha szükséges, késsel apróbb darabokra vágjuk.
A fazékba a kolozsvári szalonnát kisütjük, majd hagymát és a fokhagymát is megpirítjuk.
Majd elkészítjük a tölteléket darált hússal, főtt rizzsel, pirított hagymával, szalonnával és zúzott fokhagymával. Sóval, borssal, pirospaprikával és őrölt köménymaggal fűszerezzük.
A töltelékkel megtöltjük a korábban lefejtett káposztaleveleket, s a savanyú káposzta rétegek közé téve bő 2 órán át főzzük lassú tűzön.
A töltött káposzta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 2 óra
Összes idő 2 óra 20 perc
Fogás Főétel, rakott ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 4 literes lábos

A recept hozzávalói
  

  • 20 dkg rizs (hosszúszemű)
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg kolozsvári szalonna
  • 20 dkg kolbász (füstölt vagy lángolt)
  • 1 fej savanyú káposzta (ennek leveleit fogjuk megtölteni)
  • 1 kg savanyú káposzta (gyalult)
  • ½ kg darált hús
  • (ízlés szerint)
  • bors (ízlés szerint)
  • 2-3 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál őrölt köménymag
  • 8-10 szem egész fekete bors
  • 3-5 babérlevél

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A hosszúszemű rizst kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük fedő alatt, hozzávetőlegesen 15-20 perc alatt úgy, ahogyan a rizs főzősénél szó volt róla.
  • Közben a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A kolozsvári szalonnát csíkokra vágjuk, a kolbászt karikára.
  • A feldarabolt kolozsvári szalonnát a lábosba tesszük, s kisütjük a zsírját.
  • Amikor kisült a szalonna, hozzáadjuk a hagymát, s azt is megpirítjuk (üvegesre).
  • A végén az áttört fokhagymát is hozzáadjuk, hogy egy picit megpiruljon.
    Majd az egészet félretesszük.

A káposztalevelek megtöltése:

  • A darált húst egy tálba tesszük, amihez hozzáadjuk az időközben megfőtt rizst, a megsült hagymát és szalonnát.
  • Sózzuk, borsozzuk, fűszerpaprikával és őrölt köménnyel fűszerezzük.
  • Majd az egészet alaposan összekeverjük.
  • A cél az, hogy a töltelék könnyen gyúrható állagú legyen.
    (Ha túl kemény lenne, egy kis vizet adhatunk hozzá.)
  • A savanyított káposztafej külső nagy leveleit óvatosan lefejtjük.
    Ha túl vastag a káposztalevélen az erezet, a külső felén levágunk belőle.
    Cél, hogy legalább 10-12 nagyobb levelünk legyen, amit megtölthetünk.
  • A káposztalevél méretétől függően másfél-két kanálnyi tölteléket teszünk a káposzta levél egyik szélére, majd a szélénél fogva feltekerjük szorosan.
  • Az elkészült töltelékek végeit kicsit benyomkodva nagyjából öklömnyi nagyságúak legyenek.

A töltött káposzta megfőzése

  • A gyalult savanyú káposztát átmossuk, hogy ne legyen annyira savanyú, majd késsel kisebb darabokra vágjuk, ha szükséges.
  • A káposztafej megmaradt belső részéből a kemény torzsáját kivágjuk.
    A kisebb leveleket felaprítjuk, amit hozzáadunk az átmosott gyalult savanyú káposztához.
  • A lábos alján megmaradt zsiradékra rászórjuk az átmosott savanyú káposzta felét, majd tegyük rá az egész bors és a babérlevél, valamint a felkarikázott kolbász felét.
  • Ezekre jönnek szorosan egymás mellé téve a megtöltött káposzták, amiket egy újabb adag savanyú káposztával fedünk le (rátéve az egész bors, a babérlevél, valamint a felkarikázott kolbász másik felét).
  • Az egészet felengedjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, s közepes lángon elkezdjük az egészet megfőzni.
  • Amikor elkezd forrni, visszavesszünk a lángon, s lassan gyöngyözve hagyjuk, hogy két órán át főljön.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, laktózmentes ételek, vacsoraötletek