Vissza Email link
tejszínes rakott tészta

Tejszínes rakott tészta recept

A tejszín a sokféle alapanyag ízét segít összeérlelni.
Amíg a tészta megfő, a többi alapanyagot elő tudjuk készíteni, s el tudjuk készíteni a húsos-tejszínes-karfiolos alapot a rakott tésztához.
Utána mehet bele a tepsibe, rászórjuk a sajtos, s onnantól már csak össze kell sütni az ízeket.
A tejszínes rakott tészta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 40 perc
Fogás rakott ételek, Tésztás ételek
Konyha Magyar, Mediterán
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • nagyobb lábos
  • egy kisebb lábos
  • Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai

A recept hozzávalói
  

  • 25 dkg penne tészta (választhatunk mást is)
  • víz (a tészta főzéséhez)
  • 3,5 dl tejszín
  • 1 szál újhagyma
  • ½ kaliforniai paprika
  • ½ cukkini
  • 1 fej karfiol (kicsi)
  • 20 dkg darálthús
  • ½ dl olívaolaj
  • 1-2 csipet vegeta
  • 1 csipet majoránna
  • 1-2 bazsalikom (levél)
  • 1 csipet őrölt bors
  • 10 dkg trappista sajt

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Felteszünk nagy adag vizet forrni a tészta megfőzéséhez. És egy kisebb adagot a karfiolhoz.
  • A cukkinit, a kaliforniai paprikát megmossuk, apró kockákra vágjuk.
  • A karfiolt kisebb rózsákra szedjük,
  • Az újhagymát megmossuk és apró karikákra vágjuk.
  • Amikor a tészta vize lobogón forr, sót adunk hozzá, majd a penne tésztát.
    A forrás újraindulásáig párszor még megkeverjük (hogy ne tapadjon össze).
  • A karfiolnak feltett vizet is megsózzuk, beletesszük a kis karfiolokat, hogy a kesernyés íze kifőjön a nyers karfiolból.
    Fontos! 5-6 perc után szűrjük le a karfiolt, nehogy szétfőjön!

A tejszínes-húsos alap elkészítése

  • Olívaolajon az újhagymát megpirítjuk,
  • Majd hozzátesszük a húst, és fehéredésig pirítjuk azt is (kevergetve, ne hogy odakapja).
  • Amikor a hús megpirult, hozzáadjuk a felaprított cukkinit és a paprikát.
    Hozzáadjuk a vegetát, az őrölt borsot, a majoránnát és a bazsalikomot, és az egészet összefőzzük egy 1 dl víz hozzáadásával.
  • Amikor a víz elforrt, hozzáadjuk a tejszínt és a már megfőtt karfiolt, s az egészet összeforraljuk.
    (Csak addig melegítsük, amíg elkezd az egész forrni, utána hagyjuk kihűlni.)

A tejszínes rakott tészta összeállítása

  • Amikor a penne tészta megfőtt, szűrjük le.
  • A leszűrt tésztát keverjük össze a tejszínes, karfiolos, darálthúsos masszával.
  • A végeredményt beletesszük a tepsibe, s megszórjuk reszelt trappista sajttal.
  • 180 fokon 20 percig sütjük, amíg a sajt teteje aranybarnává nem válik.
  • Tálalásnál: A tetejére bazsalikomlevelet vagy kakukkfüvet tehetünk.
A recept jellemzői ebéd receptek, vacsoraötletek