Az első lépés a fejes káposzta leveleinek előfőzése. A végén legalább 10-12 nagyobb, a forró víztől megpuhult nagyobb káposztalevelet kell kapnunk.Majd elkészítjük a tölteléket darált hússal, rizzsel, sóval, borssal, pirospaprikával, esetleg piros arannyal (erős Pistával).A megfőtt édeskáposzta leveleket a töltelékkel megtöltjük, s szorosan egymás mellé helyezzük őket a nagyobb lábasban. Ennek tetejére jön egy lefedő káposztalevél, rá a paradicsom lé, és annyi víz, hogy elfedje a káposztákat. Hozzávetőlegesen másfél óráig főzzük, hogy a tarja is megfőljön.A szabolcsi töltöttkáposzta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Az édeskáposztát egy nagyobb fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy az egészet ellepje.
Sót adunk hozzá, s kis lángon melegítve, forrástól számítva kb. 10 percig főzzük, hogy az egész káposzta megpuhuljon.
Míg a káposzta fő, a hagymát megpucoljuk és apró kockákra vágjuk.
A savanyú káposztát is elővesszük, kicsit átmossuk, hogy ne legyen annyira savanyú.Késsel kisebb darabokra vágjuk.
Amikor a káposzta megfőtt, hideg vízbe tesszük a káposztafejet, hogy minél hamarabb lehűljön(A víz jobb hőelvonó, mint a levegő.)
A káposztalevelek megtöltése
A darált húst egy tálba tesszük, s hozzáadjuk a rizst. Sózzuk, borsozzuk, fűszerpaprikával és őrölt köménnyel fűszerezzük.
Majd az egészet alaposan összekeverjük.
A cél az, hogy a töltelék könnyen gyúrható állagú legyen (ha túl kemény lenne, egy kis vizet adhatunk hozzá).
Amikor a káposzta lehűlt, a külső nagy leveleit óvatosan lefejtjük.
Ha túl vastag a káposztalevélen az erezet, a külső felén levágunk belőle (tegyük félre, megy majd bele az is a töltött káposzta alapjába).Cél, hogy legalább 10-12 nagyobb levelünk legyen, amit majd megtölthetünk.
A káposztalevél méretétől függően másfél-két kanálnyi tölteléket teszünk a káposzta levél egyik szélére, majd a szélénél fogva feltekerjük szorosan.
Az elkészült töltelékek végeit kicsit benyomkodva nagyjából öklömnyi nagyságú gombócokat készítünk, s egy tányérra vagy tálcára tesszük.
A töltött káposzta megfőzése
A nagy lábosban a hagymát és az olajat elkezdjük pirítani, amíg a hagyma ki nem fehéredik.Ekkor lehúzzuk az egészet a tűzről, s hagyjuk kihűlni.
A káposztafej megmaradt belső, kemény torzsáját kivágjuk, a kisebb leveleket felaprítjuk, melyeket hozzátesszük a megpirított hagymához.Ha a levelek eréből levágtunk a külső felén, akkor azt is összevágjuk, s mehet az is a hagymára.
A füstölt tarját nagyobb kockákra, a kolbászt karikára vágjuk.A füstölt tarját hozzáadjuk a pirított hagymához és az összevágott édeskáposztához.
Mindezek tetejére mehet rá a kimosott savanyú káposzta fele úgy, hogy egyenletesen eloszlatjuk a fazék alján.Majd a tetejére mehet a karikára vágott kolbász fele is.
Ezekre jönnek szorosan egymás mellé téve a megtöltött káposzták, amiket egy újabb adag savanyú káposztával fedünk le (rátéve az egész borsot, a babérlevelet, valamint a felkarikázott kolbász másik felét).
Majd mindezek tetejére rátesszük a sűrített paradicsomot, s annyi vizet, hogy az egészet ellepje.
Lassú tűzön másfél óráig hagyjuk főni az egészet, hogy a rizs és a tarja is megpuhuljon rendesen.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek