Vissza Email link
sajttal töltött csirkemell

Sajttal töltött csirkemell recept

A sajttal töltött csirkemellhez a csirkemell filéket megmossuk, mind a két oldalát besózzuk és beborsozzuk.
Ezután a fél csirkemell vastagabbik végén egy éles és hegyes késsel egy üreget alakítunk ki.
Ebbe tesszük bele a sajtot, amit a végét lezárjuk egy hústűvel.
Végül a kisütés előtt bepanírozzuk a szokásos módon. Először a lisztben forgatjuk meg, majd a tojásban, s végül a zsemlemorzsában.
Fontos: Ne szúrjunk bele villát a megtöltött húsba, mert az olajba belekerülve ott fog kifolyni a hőtől meglágyult sajt.
A kipanírozott szeleteket 6-8 perc alatt közepesen forró olajban kisütjük, 3-4 perc után megforgatjuk, hogy mind a két oldala rendesen átsüljön.
A kisült szeletekről az olajat lecsepegtetjük, a hústűket kiszedjük, rizzsel, főtt krumplival vagy krumplipürével, esetleg sült krumplival tálaljuk.
A sajttal töltött csirkemell hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Sütési idő 20 perc
Összes idő 35 perc
Fogás Főétel, sültek
Konyha Francia
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • hústű
  • hegyes és éles kés
  • 2 lapostányér (a panírozáshoz)
  • mélytányér (a panírozáshoz)
  • sütő lapát

A recept hozzávalói
  

  • 4 darab csirkemellfilé
  • őrölt fekete bors
  • 20 dkg sajt (trappista, gauda, feta)
  • finomliszt (a panírozáshoz)
  • 3-4 darab tojás (a panírozáshoz)
  • zsemlemorzsa (a panírozáshoz)
  • napraforgóolaj (a kisütéshez)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A csirkemell filéket megmossuk, mind a két oldalát besózzuk és beborsozzuk.
  • Ezután a fél csirkemell vastagabbik végén egy éles és hegyes késsel egy üreget alakítunk ki.
  • Ebbe az üregbe egy nagyobb darab sajtot teszünk.
  • Ezután a csirkemell végét lezárjuk egy hústűvel.
  • Ezután a panírozáshoz az egyik lapos tányérba beletesszük a lisztet, s vékonyan szétterítjük a tányér alján.
  • Mellé kerülnek a mélytányérba a leütött tojások, amibe egy-két csipet sót teszünk, és alaposan felverjük.
    Cél, hogy összetörjük a tojásfehérje szerkezetét, s az egész homogénné váljon.
  • A második lapostányérba, a mélytányér másik oldalára a prézli kerül, amit ugyan úgy szétterítünk a tányér alján, mint ahogyan a liszttel tettük.

A sajttal töltött csirkemell bepanírozása

  • Minden egyes sajttal és sonkával megtöltött csirkemellet egyesével beleteszünk lisztbe.
    Először az egyik oldalára fektetjük, picit megnyomkodva, majd megfordítva a másik oldalát is belenyomkodjuk a lisztbe.
    Cél, hogy a csirkemellet a liszt egyenletesen mindenhol befedje.
  • A csirkemelleket a lisztből kivéve picit megrázzuk, hogy a felesleges liszt lehulljon róla.
    Majd beletesszük őket a felvert tojásba.
    Cél, hogy a tojás mindenütt megnedvesítse a húsra tapadt lisztet.
  • Amikor a tojás a lisztet mindenhol benedvesítette, tegyük át a prézlibe (zsemlemorzsába).
    Először az egyik oldalával, majd megfordítás után a másik oldalával is, hogy a prézli rátapadjon a húsra mindenütt.
  • Kisütésig a bepanírozott sajttal töltött csirkemelleket tányérra, vágódeszkára vagy tálcára tehetjük, hogy picit megszikkadjon a panír.

A sajttal töltött csirkemellek kisütése

  • A legfontosabb, hogy a sajttal töltött csirkemell kisütéséhez sütőlapátot használjunk. Mert ha a húsba villát szúrunk, akkor a megolvadt sajt ki fog folyni, s csapnivaló lesz az eredmény!
  • A serpenyőbe ujjnyi vastagon olajat öntünk. S közepes lángon, 160 fokra előmelegítjük.
    Akkor elég meleg az olaj, ha beleszórt apró prézlidarabok sisteregve egyből feljönnek az olaj felszínére.
  • Amikor az olaj felforrósodott, a kipanírozott csirkemelleket egy rétegben elhelyezzük az olajban úgy, hogy ne érjenek egymáshoz.
  • A kipanírozott csirkemellet 6-8 perc alatt kisütjük, 3-4 perc után megforgatva, hogy mind a két oldala rendesen átsüljön.
  • A kisült töltött csirkemellekről az olajat lecsepegtetjük, a hústűket óvatosan kiszedjük belőlük, s rizzsel, főtt krumplival vagy krumplipürével, esetleg sült krumplival tálaljuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, vacsoraötletek