A rántott hús elkészítéséhez a hússzeleteket mint két oldalán fő fél centisre kiklopfoljuk, majd megsózzuk.Ezután a szeletek egyik oldalát lisztbe tesszük, kicsit megnyomkodjuk, majd a szeletet megfordítva a másik oldalát is ugyanígy belisztezzük.Ezután a lisztből kivéve a szeleteket alaposan megrázzuk, hogy lehulljon róla a rá nem tapadt lisztet. Majd az egyik oldalát belemerítjük alaposan felvert tojásba, hogy a lisztet a tojás megnedvesítse. S utána ugyanezt megtesszük a másik oldalával isVégül a panírozás befejezéseként a szeleteket betesszük a prézlibe. Előbb az egyik oldalát, majd a másik oldalát. A bepanírozott szeleteket picit hagyjuk állni, hogy a bunda megszikkadjon, majd forró (170-180 fokos) olajban kisütjük. Általában elegendő a sertéshús egyik és másik oldalát is 2-3 percig sütni, de a csontos, vastagabb húsokra (például csontos karajra) szánjunk több időt, akár 5-6 percet is oldalanként.A rántott hús hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
A húst megmossuk, a zsíros részeket levágjuk róla, majd (ha nincs felszeletelve) két-két és fél centis szeleteket vágunk húsból. Ha karajból csináljuk a rántott húst, akkor a külső (fehér) hártyáját 3-4 helyen bevágjuk, hogy ne húzza össze a húst a sütés közben.
Ezután a szeleteket kiklopfoljuk, közepes erősségű ütésekkel. Cél, hogy a hússzeletek bő fél centi vastagok legyenek.
Ezután a szeletek mind a két oldalát megsózzuk, s hagyjuk picit állni.A só hatására a hús felszíne picit nedvesebb lesz, amitől a liszt könnyebben fog megtapadni a húson.
Az egyik lapos tányérba beletesszük a lisztet, s vékonyan szétterítjük a tányér alján.
Mellé kerülnek a mélytányérba a leütött tojások, amibe egy-két csipet sót teszünk, és alaposan felverjük. Cél, hogy teljesen összetörjük a tojásfehérje szerkezetét, különben nyúlós és ragacsos marad, ami nem tesz jót a végeredménynek. :)
A második lapostányérba, a mélytányér másik oldalára a prézli kerül, amit ugyan úgy szétterítünk a tányér alján, mint ahogyan a liszttel tettük.
A rántott szelet panírozása
Minden egyes hússzeletet egyesével beleteszünk lisztbe. Először az egyik oldalára fektetjük, picit megnyomkodva, majd megfordítva a másik oldalát is belenyomkodjuk a lisztbe (hogy rendesen rátapadjon).
A szeleteket a lisztből kivéve jól megrázzuk, hogy a rá nem tapadt liszt lehulljon róla, majd tegyük a szeleteket bele a felvert tojásba.Előbb az egyik oldalával mártjuk bele, majd villával megfordítva a másik oldalát is belemerítjük a tojásba.
Amikor a tojás a lisztet mindenhol benedvesítette, tegyük át hússzeleteket a prézlibe (zsemlemorzsába). Először az egyik oldalával, majd megfordítás után a másik oldalával is, hogy a prézlivel befedjük a szeleteket teljesen (a prézliben már nem nyomkodjuk meg!).
Kisütésig a kipanírozott szeleteket tányérra, vágódeszkára vagy tálcára tehetjük, akár 2-3 rétegben is. A sütés megkezdéséig a panír kicsit megszikkad, amitől ropogósabb lesz.
A rántott hús kisütése
A serpenyőbe ujjnyi vastagon olajat öntünk. S nagy lángon 180 fokra előmelegítjük.Akkor elég meleg az olaj, ha beleszórt apró prézlidarabok sisteregve egyből feljönnek az olaj felszínére.
Amikor az olaj felforrósodott, a kipanírozott szeleteket egy rétegben elhelyezzük az olajban.Fontos, hogy az olaj ne hűljön le akkor, amikor a hús belekerül, ezért inkább kevesebb szeletet süssünk ki egyszerre, s több részletben végezzük el a kisütést!
A rántott hús, ha elegendően forró az olaj, 5-6 perc alatt rendesen átsül, ha 2-3 perc után megfordítjuk a szeleteket.A panír akkor lesz ropogós, ha sütés közben nem teszünk fedőt az olajra.
Amikor az olajban a hús kisült, csepegtessük le, s már tálalhatjuk is.
A recept jellemzői ebéd receptek, laktózmentes ételek, vacsoraötletek