A rakott zöldbabhoz első lépésben rizst főzünk: háromszoros mennyiségű sós vízben feltesszük főni a rizst, majd negyed óra elteltével elszűrjük. A darált húshoz a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. A hagymát apróra összevágjuk, a fokhagymát összezúzzuk vagy lereszeljük. Kevés olajon a hagymát egy serpenyőben megpirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst. Megpirítjuk fehéredésig, alaposan keverve, hogy a hús minél jobban szétessen. Ezután hozzákeverjük a megzúzott fokhagymát, a pirospaprikát, az őrölt fekete borsot és a majoránnát. Felöntjük 1-2 deci vízzel, s főzzük további 10-15 percig, amíg a hús meg nem puhul.Míg a rizs és a hús párolódik, a zöldbabot forrásban lévő sós vízbe tesszük, és puhára főzzük 10-15 perc alatt.Amikor a zöldbab is megfőtt, egy tepsi vagy jénai alját kiolajozzuk, s a zöldbab felét a tepsi aljára tesszük. A zöldbabra rátesszük a rizs felét, majd arra rá a megsütött darált hús. A darált hús tetejére rákerül a megfőtt rizst maradéka, majd a zöldbab második fele. A tetejét alaposan megkenjük tojással felkevert tejföllel.Az összeállított rakott zöldbabot tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük készre.A rakott zöldbab hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai (a rakott zöldbab összeállításához)
Alufólia
A recept hozzávalói
1kgzöldbab
2-2,5dlrizs(1 bögre)
6-7dlvíz(3 bögre)
1kiskanálsó
5dltejföl(a rakott zöldbab tetejére)
A darált hús elősütéséhez
1fejvöröshagyma(közepes)
2-3gerezdfokhagyma
50dkgdarált hús(sertés, marha vagy pulyka)
1evőkanálpirospaprika
1kiskanálsó
1kiskanálőrölt fekete bors
1kiskanálmorzsolt majoránna
Az elkészítés lépései (részletesen)
A zöldbabot megmossuk, lecsöpögtetjük. A hüvelyek mindkét végét levágjuk, majd nagyjából 2 centis darabokra felaprítjuk.Ha fagyasztott zöldbabot használunk, forró vízbe tesszük, s hagyjuk kiolvadni (időnként a forró vizet kicserélve alatta).
Egy kisebb lábosban vizet forralunk.Amikor a víz felforrt, hozzáadjuk a sót és a zöldbabot, és puhára főzzük a forrás újraindulásától számolva 10-15 perc alatt.
Egy másik kis lábos beletesszük a rizst, s háromszor annyi vizet adunk hozzá.Megsózzuk, s a forrás megindulásától számítva negyed órán át főzzük a rizst.
A negyed óra letelte után a rizst leszűrjük, s hagyjuk lecsepegni. (Ne mossuk át, mint ahogy a tésztát szokás!)
Amikor a zöldbab megpuhult, azt is leszűrjük, s hagyjuk kihűlni.
A darált hús elősütése
A darált húshoz a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
Kevés olajon a hagymát egy serpenyőben megpirítjuk.
Amikor a hagyma kezd már üvegesedni, hozzáadjuk a darált húst is.A darált húst folyamatosan keverve fehéredésig pirítjuk, hogy minél kisebb részekre szétessen.
Amikor a hús kifehéredett, hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát, a pirospaprikát, az őrölt fekete borsot és a majoránnát.Majd az egészet alaposan átkeverjük.
Ezután felöntjük a serpenyő tartalmát annyi vízzel, mely a darált húst ellepi.Fedő alatt kis lángon hagyjuk a húst megpuhulni s a szaftját besűrűsödni 10-15 perc alatt.(Nem baj, ha a hús nem lesz teljesen puha, mert a sütőben még fog sülni.)
A rakott zöldbab összeállítása és kisütése
Amikor a zöldbab is megfőtt, egy tepsi vagy jénai alját kiolajozzuk, s a zöldbab felét az edény alján szétterítjük.
A zöldbabra rátesszük a rizs felét, majd arra rá a megsütött darált húst.
A darált hús tetejére rákerül a megfőtt rizst maradéka, majd a zöldbab második fele.
Ezután a tejfölt kikeverjük, s az edény tetején egyenletesen szétoszlatjuk.
Az összeállított rakott zöldbabot tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-40 perc alatt süssük készre alufólia alatt.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, gluténmentes, vacsoraötletek