Vissza Email link
rakott zöldbab

Rakott zöldbab recept

A rakott zöldbabhoz első lépésben rizst főzünk: háromszoros mennyiségű sós vízben feltesszük főni a rizst, majd negyed óra elteltével elszűrjük.
A darált húshoz a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. A hagymát apróra összevágjuk, a fokhagymát összezúzzuk vagy lereszeljük.
Kevés olajon a hagymát egy serpenyőben megpirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst.
Megpirítjuk fehéredésig, alaposan keverve, hogy a hús minél jobban szétessen.
Ezután hozzákeverjük a megzúzott fokhagymát, a pirospaprikát, az őrölt fekete borsot és a majoránnát. Felöntjük 1-2 deci vízzel, s főzzük további 10-15 percig, amíg a hús meg nem puhul.
Míg a rizs és a hús párolódik, a zöldbabot forrásban lévő sós vízbe tesszük, és puhára főzzük 10-15 perc alatt.
Amikor a zöldbab is megfőtt, egy tepsi vagy jénai alját kiolajozzuk, s a zöldbab felét a tepsi aljára tesszük.
A zöldbabra rátesszük a rizs felét, majd arra rá a megsütött darált hús. A darált hús tetejére rákerül a megfőtt rizst maradéka, majd a zöldbab második fele. A tetejét alaposan megkenjük tojással felkevert tejföllel.
Az összeállított rakott zöldbabot tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük készre.
A rakott zöldbab hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 25 perc
Sütési idő 30 perc
Összes idő 55 perc
Fogás rakott ételek, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 1 literes lábos (a rizs megfőzéséhez)
  • nagyobb serpenyő (a darált hús megsütéséhez)
  • Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai (a rakott zöldbab összeállításához)
  • Alufólia

A recept hozzávalói
  

  • 1 kg zöldbab
  • 2-2,5 dl rizs (1 bögre)
  • 6-7 dl víz (3 bögre)
  • 1 kiskanál
  • 5 dl tejföl (a rakott zöldbab tetejére)

A darált hús elősütéséhez

  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg darált hús (sertés, marha vagy pulyka)
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 kiskanál
  • 1 kiskanál őrölt fekete bors
  • 1 kiskanál morzsolt majoránna

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A zöldbabot megmossuk, lecsöpögtetjük. A hüvelyek mindkét végét levágjuk, majd nagyjából 2 centis darabokra felaprítjuk.
    Ha fagyasztott zöldbabot használunk, forró vízbe tesszük, s hagyjuk kiolvadni (időnként a forró vizet kicserélve alatta).
  • Egy kisebb lábosban vizet forralunk.
    Amikor a víz felforrt, hozzáadjuk a sót és a zöldbabot, és puhára főzzük a forrás újraindulásától számolva 10-15 perc alatt.
  • Egy másik kis lábos beletesszük a rizst, s háromszor annyi vizet adunk hozzá.
    Megsózzuk, s a forrás megindulásától számítva negyed órán át főzzük a rizst.
  • A negyed óra letelte után a rizst leszűrjük, s hagyjuk lecsepegni.
    (Ne mossuk át, mint ahogy a tésztát szokás!)
  • Amikor a zöldbab megpuhult, azt is leszűrjük, s hagyjuk kihűlni.

A darált hús elősütése

  • A darált húshoz a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • Kevés olajon a hagymát egy serpenyőben megpirítjuk.
  • Amikor a hagyma kezd már üvegesedni, hozzáadjuk a darált húst is.
    A darált húst folyamatosan keverve fehéredésig pirítjuk, hogy minél kisebb részekre szétessen.
  • Amikor a hús kifehéredett, hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát, a pirospaprikát, az őrölt fekete borsot és a majoránnát.
    Majd az egészet alaposan átkeverjük.
  • Ezután felöntjük a serpenyő tartalmát annyi vízzel, mely a darált húst ellepi.
    Fedő alatt kis lángon hagyjuk a húst megpuhulni s a szaftját besűrűsödni 10-15 perc alatt.
    (Nem baj, ha a hús nem lesz teljesen puha, mert a sütőben még fog sülni.)

A rakott zöldbab összeállítása és kisütése

  • Amikor a zöldbab is megfőtt, egy tepsi vagy jénai alját kiolajozzuk, s a zöldbab felét az edény alján szétterítjük.
  • A zöldbabra rátesszük a rizs felét, majd arra rá a megsütött darált húst.
  • A darált hús tetejére rákerül a megfőtt rizst maradéka, majd a zöldbab második fele.
  • Ezután a tejfölt kikeverjük, s az edény tetején egyenletesen szétoszlatjuk.
  • Az összeállított rakott zöldbabot tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-40 perc alatt süssük készre alufólia alatt.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, gluténmentes, vacsoraötletek