Vissza Email link
rakott karfiol darált hússal

Rakott karfiol recept

A karfiolt apró rózsákra szedjük. majd forrásban lévő sós vízben 6-8 percig előfőzzük, majd leszűrjük.
Ezután háromszoros mennyiségű sós vízben feltesszük főni a rizst, majd negyed óra elteltével azt is elszűrjük.
A darált húshoz a hagymát megtisztítjuk, s apróra összevágjuk.
Kevés olajon a hagymát egy serpenyőben megpirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst.
Hogy a darált hús minél jobban szétessen, folyamatos kevergetés mellett a húst fehéredésig pirítjuk.
Ezután hozzátesszük a pirospaprikát, az őrölt fekete borsot s átkeverjük az egészet. Felöntjük annyi vízzel, hogy a víz a darált húst ellepje, s főzzük további 10-15 percig, amíg a hús meg nem puhul.
Amikor az összetevők elkészültek. egy tepsi vagy jénai alját kiolajozzuk, s a karfiol felét az alján szétterítjük.
A karfiolra rátesszük a rizs felét, majd arra rá a megsütött darált hús. A darált hús tetejére rákerül a megfőtt rizst maradéka, majd a karfiol második fele.
A tetejét alaposan megkenjük a felkevert tejföllel. S a leges legtetejére kerül a reszelt sajt
Az összeállított rakott karfiolt tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük készre.
A rakott karfiol hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 25 perc
Sütési idő 35 perc
Összes idő 1 óra
Fogás Főétel, rakott ételek, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos (a karfiol megfőzéséhez)
  • 1 literes lábos (a rizs megfőzéséhez)
  • nagyobb serpenyő (a darált hús megsütéséhez)
  • egy kisebb tál (a tejföl kikeveréséhez)
  • Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai (a rakott karfiol összeállításához)
  • Alufólia

A recept hozzávalói
  

  • 2 fej karfiol (kb. 1 kilogramm)
  • 1 liter víz (a karfiol megfőzéséhez)
  • 1 evőkanál (a karfiol főzővizébe)
  • 2-2,5 dl rizs (1 bögre)
  • 6-7 dl víz (3 bögre, a rizs megfőzéséhez)
  • 1 kiskanál (a rizs főzővizéhez)

A darált hús elősütéséhez

  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 50 dkg darált hús (sertés, marha vagy pulyka)
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 kiskanál
  • 1 kiskanál őrölt fekete bors

A rakott karfiol tetejére

  • 4 dl tejföl
  • 20-30 dkg reszelt sajt (trappista, cheddar, karaván, gauda)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Egy nagyobb lábosban feltesszük a fizet forrni a karfiol előfőzéséhez.
  • Míg a víz felforr a karfolt megmossuk és kicsi (ujjhegynyi) rózsákra bontjuk.
  • Amikor a víz felforrt, megsózzuk, beletesszük a karfiolt, s 6-8 percig előfőzzük, hogy picit megpuhuljon.
    (Ne főzzük tovább, mert a karfiol hajlamos a forró vízben szétfőni!)
  • Amikor a karfiol megfőtt, szűrjük le, s hagyjuk kihűlni.
  • Miközben a karfiol fő, egy másik lábosba beletesszük a rizst, s háromszor annyi vizet adunk hozzá.
    Megsózzuk, s a forrás megindulásától számítva negyed órán át főzzük a rizst.
  • A negyed óra letelte után a rizst leszűrjük, s hagyjuk lecsepegni.
    (Ne mossuk át, mint ahogy a tésztát szokás!)

A darált hús elősütése

  • A darált húshoz a vöröshagymát megpucoljuk, s apró kockákra felvágjuk.
  • Kevés olajon a hagymát egy serpenyőben megpirítjuk.
  • Amikor a hagyma kezd már üvegesedni, hozzáadjuk a darált húst is.
    A darált húst folyamatosan keverve fehéredésig pirítjuk, hogy minél kisebb részekre szétessen.
  • Amikor a darált hús kifehéredett, hozzáadjuk a pirospaprikát és az őrölt fekete borsot.
    Majd az egészet alaposan átkeverjük.
  • Ezután felöntjük a serpenyő tartalmát annyi vízzel, mely a darált húst ellepje.
    Fedő alatt kis lángon hagyjuk a húst megpuhulni s a szaftját besűrűsödni 10-15 perc alatt.
    (Nem baj, ha a hús nem lesz teljesen puha, mert a sütőben még fog sülni.)

A rakott karfiol összeállítása és kisütése

  • Amikor az összetevők megfőttek, kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra, hogy mire összeállítjuk a rakott karfiolt, addigra a sütő már átmelegedjen.
  • Ezután egy tepsi vagy jénai alját kiolajozzuk, s az előfőzött karfiol felét az edény alján szétterítjük.
  • A karfiolra rátesszük a rizs felét, majd arra a megsütött darált húst.
  • A darált hús tetejére rákerül a megfőtt rizst maradéka, majd a karfiol második fele.
  • Ezután a tejfölt felkeverjük, s az edény tetején egyenletesen szétoszlatjuk.
  • Majd lereszeljük a sajtot is, és megszórjuk az egész tetejét egyenletesen.
  • Az összeállított rakott karfiolt tegyük az előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük készre alufólia alatt.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, gluténmentes, tojásmentes, vacsoraötletek