A karfiolt apró rózsákra szedjük. majd forrásban lévő sós vízben 6-8 percig előfőzzük, majd leszűrjük.Ezután háromszoros mennyiségű sós vízben feltesszük főni a rizst, majd negyed óra elteltével azt is elszűrjük. A darált húshoz a hagymát megtisztítjuk, s apróra összevágjuk. Kevés olajon a hagymát egy serpenyőben megpirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst. Hogy a darált hús minél jobban szétessen, folyamatos kevergetés mellett a húst fehéredésig pirítjuk. Ezután hozzátesszük a pirospaprikát, az őrölt fekete borsot s átkeverjük az egészet. Felöntjük annyi vízzel, hogy a víz a darált húst ellepje, s főzzük további 10-15 percig, amíg a hús meg nem puhul.Amikor az összetevők elkészültek. egy tepsi vagy jénai alját kiolajozzuk, s a karfiol felét az alján szétterítjük. A karfiolra rátesszük a rizs felét, majd arra rá a megsütött darált hús. A darált hús tetejére rákerül a megfőtt rizst maradéka, majd a karfiol második fele. A tetejét alaposan megkenjük a felkevert tejföllel. S a leges legtetejére kerül a reszelt sajtAz összeállított rakott karfiolt tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük készre.A rakott karfiol hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Egy nagyobb lábosban feltesszük a fizet forrni a karfiol előfőzéséhez.
Míg a víz felforr a karfolt megmossuk és kicsi (ujjhegynyi) rózsákra bontjuk.
Amikor a víz felforrt, megsózzuk, beletesszük a karfiolt, s 6-8 percig előfőzzük, hogy picit megpuhuljon.(Ne főzzük tovább, mert a karfiol hajlamos a forró vízben szétfőni!)
Amikor a karfiol megfőtt, szűrjük le, s hagyjuk kihűlni.
Miközben a karfiol fő, egy másik lábosba beletesszük a rizst, s háromszor annyi vizet adunk hozzá.Megsózzuk, s a forrás megindulásától számítva negyed órán át főzzük a rizst.
A negyed óra letelte után a rizst leszűrjük, s hagyjuk lecsepegni. (Ne mossuk át, mint ahogy a tésztát szokás!)
A darált hús elősütése
A darált húshoz a vöröshagymát megpucoljuk, s apró kockákra felvágjuk.
Kevés olajon a hagymát egy serpenyőben megpirítjuk.
Amikor a hagyma kezd már üvegesedni, hozzáadjuk a darált húst is.A darált húst folyamatosan keverve fehéredésig pirítjuk, hogy minél kisebb részekre szétessen.
Amikor a darált hús kifehéredett, hozzáadjuk a pirospaprikát és az őrölt fekete borsot.Majd az egészet alaposan átkeverjük.
Ezután felöntjük a serpenyő tartalmát annyi vízzel, mely a darált húst ellepje.Fedő alatt kis lángon hagyjuk a húst megpuhulni s a szaftját besűrűsödni 10-15 perc alatt.(Nem baj, ha a hús nem lesz teljesen puha, mert a sütőben még fog sülni.)
A rakott karfiol összeállítása és kisütése
Amikor az összetevők megfőttek, kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra, hogy mire összeállítjuk a rakott karfiolt, addigra a sütő már átmelegedjen.
Ezután egy tepsi vagy jénai alját kiolajozzuk, s az előfőzött karfiol felét az edény alján szétterítjük.
A karfiolra rátesszük a rizs felét, majd arra a megsütött darált húst.
A darált hús tetejére rákerül a megfőtt rizst maradéka, majd a karfiol második fele.
Ezután a tejfölt felkeverjük, s az edény tetején egyenletesen szétoszlatjuk.
Majd lereszeljük a sajtot is, és megszórjuk az egész tetejét egyenletesen.
Az összeállított rakott karfiolt tegyük az előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük készre alufólia alatt.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, gluténmentes, tojásmentes, vacsoraötletek