Vissza Email link
rakott cukkini

Rakott cukkini recept

A rántott cukkinihez a darált hús alapot készítjük el előbb: a kockára vágott vöröshagymán megpirítunk olajon, majd hozzátéve a húst, fehérre sütjük.
Amikor a hús kifehéredett, sóval, borssal, fűszerpaprikával ízesítjük, majd tejszínt hozzáadva 10 percig fedő alatt 10 percig pároljuk.
Amikor a darált húsos alap megfőtt, a megmosott és karikára vágott cukkinivel az egészet egy nagy tűzálló edénybe tesszük, s a tetejére sajtot teszünk.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt készre sütjük.
A rakott cukkini hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 10 perc
sütőben sütés 25 perc
Összes idő 40 perc
Fogás Főétel, rakott ételek
Konyha Francia, Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • nagyobb serpenyő
  • Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai

A recept hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • ½ kg darált hús
  • bors
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ½ liter főzőtejszín
  • 80 dkg cukkini
  • vaj (a tűzálló tál kikenéséhez)
  • 20 dkg trappista sajt
  • 20 dkg füstölt sajt (pl. karaván)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát karikára vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón.
  • Egy serpenyőben a hagymát olajon elkezdjük pirítani.
    Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzáadjuk a darált húst, és alaposan átkeverjük, hogy a darált hús minél kisebb darabokra szétessen.
  • Amikor a hús kezd kifehéredni, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fűszerpaprikával, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, s még egyszer jól átkeverjük az egészet.
  • Majd hozzáadjuk a főzőtejszínt, és fedő alatt, időnként kevergetve 10 percig pároljuk a darált húst.
  • Közben a sütőt bekapcsoljuk, 180 fokra előmelegítjük.
  • Míg a darált hús párolódik, a cukkiniket megmossuk és vékony karikára felaprítjuk.
  • A tűzálló jénait vagy a tepsit kikenjük vajjal, s a cukkini felét egyenletesen elosztjuk az alján.
    Erre jön rá az elkészült húsos-tejszínes szósz úgy, ahogy van.
    S ennek tetejére jön rá a cukkini második fele (akár több rétegben is).
  • Lereszeljük a kétféle sajtot, s megszórjuk egyenletesen a tűzálló tál tartalmát.
  • Az előmelegített sütőbe az egészet berakjuk, s 25-30 perc alatt készre sütjük.
    (A sütés első felében lehet rajta alufólia, hogy a sajt ne égjen meg.)
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, tojásmentes, vacsoraötletek