Vissza Email link
lyoni sertésszelet

Lyoni sertésszelet recept

A felszeletelt és kiklopfolt rövidkaraj szeleteket egy tejes-fokhagymás-mustáros pácba tesszük egy éjszakára a hűtőben.
Másnap a bepácolt szeleteket lecsöpögtetjük, mind a két oldalát sóval és borssal megszórjuk, majd lisztben mártjuk.
Kevés, forró olívaolajon 2-3 percig a hússzeletek mind a két oldalát megpirítjuk, míg rendesen megpirosodik.
Amikor a szeletek megpirultak, a maradék olajhoz hozzáadjuk a paradicsomszószt, a bort, kevés vizet és némi sót, s jól átkeverjük az egészet. A szeleteket ebbe a szószba visszatéve lassú tűzön 15-20 percig tovább pároljuk.
Míg a hús megpuhul, megpucoljuk a hagymákat, karikára vágjuk, lisztben megforgatjuk, s bő olajban egy kis serpenyőben megpirítjuk.
Amikor a hagyma megpirult, lecsepegtetjük róla az olajat, s a megpuhult sertésszeletekre tesszük. Főtt vagy sült krumplival tálaljuk.
A Lyoni sertésszelet hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 40 perc
Fogás Főétel, sültek
Konyha Francia
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • közepes tál (a pácoláshoz)
  • fokhagymanyomó
  • húsklopfoló
  • nagyobb serpenyő (a hús elkészítéséhez)
  • kisebb serpenyő (a hagyma megsütéséhez)

A recept hozzávalói
  

  • ½ kg rövidkaraj
  • 2 dl tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 kiskanál mustár

A hús elkészítéséhez

  • 3 fej vöröshagyma
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 5 dkg sűrített paradicsom
  • 5 evőkanál finomliszt
  • 1 dl vörösbor
  • 4 dl víz
  • bors

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

A hús bepácolása

  • A rövidkarajt vágjuk fel szeletekre, majd klopfoljuk ki, hogy a rostjai kicsit összetörjenek.
  • A fokhagymagerezdeket pucoljuk meg, s tőrjük át fokhagymanyomón.
  • Egy tálba mérjük ki a tejet, adjuk hozzá a mustárt és a megzúzott fokhagymát, s az egészet keverjük át alaposan.
  • Ezután a tejes pácba tegyük bele a karaj szeleteket úgy, hogy a páclé teljesen elfedje a szeleteket.
  • A pácot tegyük be egy hűtőszekrénybe minimum 3-4 órára, de ha lehetséges, akár egy egész északára.

A lyoni sertésszelet elkészítése

  • Első lépésben a hússzeleteket vegyük ki pácléből, és rácson hagyjuk lecsepegni.
  • Közben pucoljuk meg a hagymákat, vágjuk fel szeletekre, s szedjük szét a szeleteket karikákra.
  • A lecsepegett húst sózzuk és borsozzuk meg mind a két oldalán, majd lisztben forgassuk meg, mintha paníroznánk.
  • Forró serpenyőben kevés olívaolajon pirítsuk meg a hússzeleteket mind a két oldalukon szép pirosra (oldalanként nagyjából 2-3 perc alatt megsül).
  • Majd a hússzeleteket kivéve a maradék olajhoz adjuk hozzá a paradicsomszószt, a bort, a vizet és némi sót.
    Majd az egészet rendesen átkeverjük, hogy egy homogén szószt kapjunk.
  • A szeleteket az elkészült szószba visszatéve lassú tűzön 15-20 percig tovább pároljuk.
  • Míg a hús megpuhul, a megpucolt hagymákat, lisztben megforgatjuk, s bő olajban egy kis serpenyőben megpirítjuk.
  • Amikor a hagyma megpirult, lecsepegtetjük róla az olajat, s a megpuhult sertésszeletekre tesszük.
    Rizzsel, rizibizivel, sült vagy főtt krumplival tálaljuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, tojásmentes, vacsoraötletek