Vissza Email link
darált húsos rakott tészta

Darált húsos rakott tészta recept

A rakott tészta elkészítéséhez csupán a paradicsomos darálthúsos szószt kell előkészíteni.
Majd összekeverni a megfőzött tésztával, s a jénaiba elegyengetve a tetejére sajtot szórni. S mehet is be a sütőbe.
A darált húsos rakott tészta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 40 perc
Összes idő 45 perc
Fogás Főétel, rakott ételek, Tésztás ételek
Konyha Magyar, Mediterán
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai
  • nagyobb lábos
  • nagyobb serpenyő

A recept hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kanál zsír
  • 50 dkg darált hús
  • fűszerpaprika
  • oregánó
  • bazsalikom
  • őrölt bors
  • 2 darab paradicsom
  • 40 dkg penne tészta

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Felteszünk nagy adag vizet forrni a tészta megfőzéséhez.
  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón.
  • A paradicsomot megmossuk, majd apró darabokra összevágjuk.
  • Amikor a tészta vize lobogón forr, sót és kevés olívaolajat adunk hozzá, majd beletesszük a penne tésztát.
    A forrás újraindulásáig párszor még megkeverjük (hogy ne tapadjon össze).

A darált húsos alap elkészítése

  • Zsíron a hagymát üvegesre pirítjuk.
  • Majd hozzátesszük a húst, és fehéredésig pirítjuk azt is (kevergetve, ne hogy odakapja).
  • A tűzről levéve elkeverjük benne a fűszerpaprikát ás a fokhagymát.
    Visszatéve a tűzre, sózzuk, borsozzuk.
  • Hozzáadjuk a paradicsomot, az oregánót és a bazsalikomot, és kis lángon az egészet 10 percig tovább főzzük.

A darált húsos rakott tészta összeállítása

  • Amikor a penne tészta megfőtt, szűrjük le.
  • A leszűrt tésztát, amikor a a paradicsomos-darálthúsos massza elkészült, jó alaposan keverjük össze.
  • A végeredményt beletesszük a tepsibe, s megszórjuk reszelt trappista sajttal.
  • 180 fokon 20 percig sütjük, amíg a sajt teteje aranybarnává nem válik.
  • Tálalásnál: A tetejére bazsalikomlevelet vagy kakukkfüvet tehetünk.
A recept jellemzői ebéd receptek, vacsoraötletek