A tésztához vizet forralunk, sót s pici olajat teszünk a főzővízbe, majd a tésztát 10-12 perc alatt kifőzzük.Közben a hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, a hagymát apróra összevágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón. Majd a csirkemell-filét is 1-2 cm-es kockákra vágjuk. Miután a tésztát leszűrtük, serpenyőben a vajon megpirítjuk a hagymát. Majd hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet, sózzuk, borsozzuk, s hagyjuk kicsit megpirulni. Egy deci vizet öntünk a hús alá, és fedő alatt puhára pároljuk.Közben a brokkolit kisebb rózsáira szedjük, s forró sós vízben puhára főzzük 6-8 perc alatt.Amikor a csirkemell megpuhult, hozzákeverjük a brokkolit, felöntjük az egészet a főzőtejszínnel, és további 5 percig összefőzzük a brokkolit és a csirkemellet.A legvégén a kifőtt tésztát is hozzákeverjük a brokkolihoz és a húshoz, és kevés reszelt sajttal megszórva a tányéron már tálalhatjuk is.
A tészta főzéséhez vizet melegítünk egy nagyobb lábasban.
Amikor a víz felforrt, sót adunk hozzá, s egy kevés olajat (legfeljebb egy kiskanálnyit, hogy a tészta nehezebben tapadjon össze a főzés közben).Majd a tésztát is beletesszük a főzővízbe, folyamatos kevergetés közben.
Amikor a víz újra elkezd forrni, abbahagyhatjuk a keverést, s onnantól 10-12 perc alatt megfő a tojásos tészta.
Amikor a tészta átpuhult, azonnal szűrjük le, s vízzel mossuk át a tésztát.(Érdemes a mosogatót a főzés közben kiüríteni és a nagy tésztaszűrőt odakészíteni.)
A csirkemell elkészítése
Amíg a tészta fő, megpucoljuk a hagymát és a fokhagymát. A vöröshagymát apróra kockákra összevágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük, vagy lereszeljük apró lukú reszelőn.
A húst megmossuk, és 1-2 cm-es kockákra összevágjuk.
Miután a tésztát leszűrtük, egy magasabb falú serpenyőben beletesszük a vajat, s közepes lángon felmelegítjük.
Amikor a vaj felolvadt, elkezdjük pirítani a hagymát.
Amikor a hagyma kezd üvegessé válni, hozzáadjuk az összevágott csirkehúst.Sózzuk, borsozzuk, majd az összevágott csirkemelleket alaposan megpirítjuk.
Amikor a hús kifehéredett, a serpenyőt lehúzzuk a tűzhelyről, s hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát. Az egészet alaposan átkeverjük, hogy fokhagyma is kicsit megpiruljon a hőtől.
Végül egy deci vizet öntünk a hús alá, és fedő alatt puhára pároljuk.
A brokkolis-csirkés tészta befejezése
Míg a csirkemell megpuhul, a brokkoli megfőzéséhez kisebb lábosban vizet melegítünk
Míg a víz felforr, a brokkolit kicsi rózsákra szétszedjük.(Ha a brokkoli még zsenge, a kisebb szárakat is apróra vágva hozzátehetjük a rózsákhoz.)
Amikor a víz felforrt, a megsózzuk a vizet, s beletesszük a brokkolit főni.6-8 perc után a brokkoli megpuhul, amit leszűrhetünk.
Amikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a tejszínt és a megfőtt brokkolit5 percig hagyjuk, hogy a főzés hatására az ízek összeérjenek.
Végül a lecsöpögött tésztát is hozzákeverjük a brokkolis-csirkés alaphoz.Egyet forralunk az egészen, hogy a tészta is újra fel melegedjen.
A brokkolis-csirkés tésztát reszelt sajttal a tetején tálaljuk.Ha szeretjük, kevés apróra vágott snidlinget is tehetünk a sajt tetejére.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, vacsoraötletek