Vissza Email link
brassói aprópecsenye borsóval

Brassói aprópecsenye recept borsóval

A zöldborsós brassói aprópecsenyéhez a hagymát, a fokhagymát, a paprikát, a paradicsomot és a sertéscombot felaprítjuk.
Zsíron megpirítjuk a hagymát, majd amikor a hagyma elkezd üvegesedni, hozzáadjuk az áttört fokhagymát is.
Hozzáadjuk a felkockázott sertéscombot is, és fehéredésik sütjük, rendszeres kevergetés mellett.
Amikor a sertéshús kifehéredett, hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát és a fűszereket. Majd alaposan felöntjük vízzel az egészet, hogy az összes alkotóelemet ellepje, s fedő alatt puhára főzzük a húst.
Míg megfő a pörkölt, a krumplit megpucoljuk, felkockázzuk s bő napraforgó olajban kisütjük.
Amikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a pörköltalaphoz a zöldborsót, s besűrítettük a szaftját.
Végül a pörkölt alaphoz hozzákeverjük a kisült krumplit, s hagyjuk a krumplinak, hogy még melegen magába szívja a sertéspörkölt szaftjának egy részét.
A zöldborsós brassói aprópecsenye hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 1 óra 30 perc
Összes idő 1 óra 50 perc
Fogás Főétel, pörkölt
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • fokhagymanyomó vagy reszelő
  • nagyobb lábos
  • nagyobb méretű serpenyő
  • nagyobb tál

A recept hozzávalói
  

  • 60 dkg krumpli
  • 60 dkg sertéscomb
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál zsír
  • 1 db TV paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • 1 teáskanál
  • 1 kávéskanál köménymag (őrölt)
  • 1 teáskanál petrezselyem (púpozott)
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1 liter víz
  • 4-5 dl napraforgóolaj (a krumpli kisütéséhez)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A brassói elkészítését a krumpli meghámozásával kezdjünk, s centis kockákra vágjuk fel.
    A krumplit a kisütésig vízbe tesszük, hogy ne feketedjen meg.
  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A paradicsomot és a paprikát megmossuk, és apró darabokra felaprítjuk.
  • A sertéscombot centis kockákra vágjuk fel.

A sertéspörkölt alap elkészítése

  • A felaprított hagymát üvegesre pirítjuk az zsíron folyamatos kevergetés közben.
  • Amikor már üveges a hagyma, hozzátesszük a megzúzott fokhagymát is, s jól elkeverjük, hogy egy picit az is megpiruljon.
  • Ezután hozzáadjuk a felkockázott sertéscombot, s fehéredésig pirítjuk.
  • Amikor a hús kifehéredett, a lábost lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát és a pirospaprikát is.
    Jól elkeverjük a őket a hússal, hogy egy picit az is megpiruljanak.
  • Majd hozzákeverjük a paradicsomot és a paprikát is, hogy picit lehűtse a lábos tartalmát (elkerülendő a paprika megégését).
  • Ezek után az egészet megsózzuk, megborsozzuk, petrezselymet, majoránnát és őrölt köménymagot adunk hozzá, s még egyszer az egészet alaposan átkeverjük.
  • Végül a pörkölt alapot jó sok vízzel felöntjük, hogy a végén bőséges szaftja legyen a sertéspörköltnek.
    Bő egy óráig főzzük, időnként ellenőrizve, hogy van-e elég lé a húson.

A krumpli kisütése

  • Amikor a pörkölt alap elkezd főni, a krumplin lecseréljük a vizet.
  • Majd egy nagy serpenyőben az olajat felmelegítjük 180 fokra.
    Fontos, hogy az olaj jó forró legyen, mert különben a krumpli nem sül át rendesen, s belül nyers marad.
  • Ezután a krumplit kivesszük a vízből, hagyjuk lecsepegni, s a felforrósított olajba tesszük úgy, hogy az olaj a krumplit teljesen befedje.
    8-10 perc alatt aranybarnára sütjük, párszor átforgatva a krumplit.
  • Amikor a krumpli kezd már barnulni, kivesszük az olajból, hagyjuk az olajat lecsepegni róla.
    Majd egy nagyobb - szalvétával bélelt - tálba tesszük, hogy a felesleges olajat leitassuk.
  • Amikor a sertéscomb megpuhult, adjuk hozzá a pörköltalaphoz a zöldborsót.
    Majd a fedő nélkül tovább főzve a pörköltalapot, hagyjuk, hogy a pörkölt leve besűrűsödjön.
  • Amikor a pörkölt szaftja besűrűsödött, elzárjuk a tűzhelyet, s a pörkölthöz hozzákeverjük az elkészült sült krumplit.
    Az összekeverés után 8-10 percig hagyjuk állni az elkészült brassóit, hogy a sült krumpli beszívja a pörkölt szaftját.
  • Káposztával, csalamádéval vagy ecetes uborkával tálaljuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek