A zöldborsós brassói aprópecsenyéhez a hagymát, a fokhagymát, a paprikát, a paradicsomot és a sertéscombot felaprítjuk.Zsíron megpirítjuk a hagymát, majd amikor a hagyma elkezd üvegesedni, hozzáadjuk az áttört fokhagymát is.Hozzáadjuk a felkockázott sertéscombot is, és fehéredésik sütjük, rendszeres kevergetés mellett.Amikor a sertéshús kifehéredett, hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát és a fűszereket. Majd alaposan felöntjük vízzel az egészet, hogy az összes alkotóelemet ellepje, s fedő alatt puhára főzzük a húst.Míg megfő a pörkölt, a krumplit megpucoljuk, felkockázzuk s bő napraforgó olajban kisütjük.Amikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a pörköltalaphoz a zöldborsót, s besűrítettük a szaftját.Végül a pörkölt alaphoz hozzákeverjük a kisült krumplit, s hagyjuk a krumplinak, hogy még melegen magába szívja a sertéspörkölt szaftjának egy részét.A zöldborsós brassói aprópecsenye hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
A brassói elkészítését a krumpli meghámozásával kezdjünk, s centis kockákra vágjuk fel.A krumplit a kisütésig vízbe tesszük, hogy ne feketedjen meg.
A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
A paradicsomot és a paprikát megmossuk, és apró darabokra felaprítjuk.
A sertéscombot centis kockákra vágjuk fel.
A sertéspörkölt alap elkészítése
A felaprított hagymát üvegesre pirítjuk az zsíron folyamatos kevergetés közben.
Amikor már üveges a hagyma, hozzátesszük a megzúzott fokhagymát is, s jól elkeverjük, hogy egy picit az is megpiruljon.
Ezután hozzáadjuk a felkockázott sertéscombot, s fehéredésig pirítjuk.
Amikor a hús kifehéredett, a lábost lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát és a pirospaprikát is.Jól elkeverjük a őket a hússal, hogy egy picit az is megpiruljanak.
Majd hozzákeverjük a paradicsomot és a paprikát is, hogy picit lehűtse a lábos tartalmát (elkerülendő a paprika megégését).
Ezek után az egészet megsózzuk, megborsozzuk, petrezselymet, majoránnát és őrölt köménymagot adunk hozzá, s még egyszer az egészet alaposan átkeverjük.
Végül a pörkölt alapot jó sok vízzel felöntjük, hogy a végén bőséges szaftja legyen a sertéspörköltnek.Bő egy óráig főzzük, időnként ellenőrizve, hogy van-e elég lé a húson.
A krumpli kisütése
Amikor a pörkölt alap elkezd főni, a krumplin lecseréljük a vizet.
Majd egy nagy serpenyőben az olajat felmelegítjük 180 fokra.Fontos, hogy az olaj jó forró legyen, mert különben a krumpli nem sül át rendesen, s belül nyers marad.
Ezután a krumplit kivesszük a vízből, hagyjuk lecsepegni, s a felforrósított olajba tesszük úgy, hogy az olaj a krumplit teljesen befedje.8-10 perc alatt aranybarnára sütjük, párszor átforgatva a krumplit.
Amikor a krumpli kezd már barnulni, kivesszük az olajból, hagyjuk az olajat lecsepegni róla.Majd egy nagyobb - szalvétával bélelt - tálba tesszük, hogy a felesleges olajat leitassuk.
Amikor a sertéscomb megpuhult, adjuk hozzá a pörköltalaphoz a zöldborsót. Majd a fedő nélkül tovább főzve a pörköltalapot, hagyjuk, hogy a pörkölt leve besűrűsödjön.
Amikor a pörkölt szaftja besűrűsödött, elzárjuk a tűzhelyet, s a pörkölthöz hozzákeverjük az elkészült sült krumplit. Az összekeverés után 8-10 percig hagyjuk állni az elkészült brassóit, hogy a sült krumpli beszívja a pörkölt szaftját.
Káposztával, csalamádéval vagy ecetes uborkával tálaljuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek