Vissza Email link
borsos tokány

Borsos tokány recept

A borsos tokány elkészítése viszonylag egyszerű.
A szalonnából kisütjük a zsírt, hozzátesszük a feldarabolt paradicsomot, a TV paprikát, és a húst.
Sóval, borssal és majoránnával ízesítjük, s annyi vizet adunk hozzá, hogy a húst rendesen ellepje. Közepes tűzön legalább háromnegyed órát hagyjuk puhulni.
A végén egy kis lisztet szórunk rá, hogy a szaftja besűrűsödjön.
A borsos tokány hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 50 perc
Összes idő 1 óra
Fogás Főétel, pörkölt
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék

A recept hozzávalói
  

  • 25 dkg sertéshús (comb vagy lapocka)
  • 15 dkg kolozsvári szalonna
  • 2 db paradicsom (közepes)
  • 2 db TV paprika (közepes)
  • ½ liter víz
  • 1 evőkanál finomliszt (csapott)
  • (ízlés szerint)
  • bors (ízlés szerint)
  • majoránna (ízlés szerint)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A kolozsvári szalonnát (pácolt, füstölt húsos szalonnát) apró darabokra felszeljük.
  • A húst ujjnyi csíkokra vágjuk fel a rostjaira merőlegesen (ezt nevezik tokányra vágásnak).
  • A paradicsomot és a paprikát is megmossuk, a TV paprikát kicsumázzuk, s mind a kettőt apróra felvágjuk.
  • A felaprított szalonnát beletesszük a fazékba, s közepes lángon kisütjük a zsírját.
  • Amikor a szalonna elkezd pörcösödni, hozzáadjuk a felaprított TV paprikát, a paradicsomot és a csíkokra vágott combot. Hagyjuk, hogy egy kicsit levet eresszen.
  • Amikor levet eresztett, hozzáadunk annyi vizet, hogy az egészet rendesen ellepje.
    S legalább háromnegyed óráig főzzük, amíg a levét elfövi.
  • Amikor a a hús megpuhult megszórjuk liszttel, átkavarjuk az egészet, hogy az egész pár perc alatt besűrűsödjön.
A recept jellemzői ebéd receptek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek