A borsos tokány elkészítése viszonylag egyszerű. A szalonnából kisütjük a zsírt, hozzátesszük a feldarabolt paradicsomot, a TV paprikát, és a húst.Sóval, borssal és majoránnával ízesítjük, s annyi vizet adunk hozzá, hogy a húst rendesen ellepje. Közepes tűzön legalább háromnegyed órát hagyjuk puhulni.A végén egy kis lisztet szórunk rá, hogy a szaftja besűrűsödjön.A borsos tokány hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
A kolozsvári szalonnát (pácolt, füstölt húsos szalonnát) apró darabokra felszeljük.
A húst ujjnyi csíkokra vágjuk fel a rostjaira merőlegesen (ezt nevezik tokányra vágásnak).
A paradicsomot és a paprikát is megmossuk, a TV paprikát kicsumázzuk, s mind a kettőt apróra felvágjuk.
A felaprított szalonnát beletesszük a fazékba, s közepes lángon kisütjük a zsírját.
Amikor a szalonna elkezd pörcösödni, hozzáadjuk a felaprított TV paprikát, a paradicsomot és a csíkokra vágott combot. Hagyjuk, hogy egy kicsit levet eresszen.
Amikor levet eresztett, hozzáadunk annyi vizet, hogy az egészet rendesen ellepje. S legalább háromnegyed óráig főzzük, amíg a levét elfövi.
Amikor a a hús megpuhult megszórjuk liszttel, átkavarjuk az egészet, hogy az egész pár perc alatt besűrűsödjön.
A recept jellemzői ebéd receptek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek