Brassói aprópecsenye borsóval

Brassói aprópecsenye recept borsóval, sertéscombból, sült krumplival, sóval, borssal, majoránnával és őrölt köménnyel, az elkészítés pontos lépéseivel.

Melyben a hagyományos brassói aprópecsenye ízvilágát a zsenge zöldborsó egészíti ki. Melytől kicsit édeskésebb és könnyebben emészthető ételt kapunk.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a brassói aprópecsenyét borsóval. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

brassói aprópecsenye borsóval

Brassói aprópecsenye recept borsóval

A zöldborsós brassói aprópecsenyéhez a hagymát, a fokhagymát, a paprikát, a paradicsomot és a sertéscombot felaprítjuk.
Zsíron megpirítjuk a hagymát, majd amikor a hagyma elkezd üvegesedni, hozzáadjuk az áttört fokhagymát is.
Hozzáadjuk a felkockázott sertéscombot is, és fehéredésik sütjük, rendszeres kevergetés mellett.
Amikor a sertéshús kifehéredett, hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát és a fűszereket. Majd alaposan felöntjük vízzel az egészet, hogy az összes alkotóelemet ellepje, s fedő alatt puhára főzzük a húst.
Míg megfő a pörkölt, a krumplit megpucoljuk, felkockázzuk s bő napraforgó olajban kisütjük.
Amikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a pörköltalaphoz a zöldborsót, s besűrítettük a szaftját.
Végül a pörkölt alaphoz hozzákeverjük a kisült krumplit, s hagyjuk a krumplinak, hogy még melegen magába szívja a sertéspörkölt szaftjának egy részét.
A zöldborsós brassói aprópecsenye hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 1 óra 30 perc
Összes idő 1 óra 50 perc
Fogás Főétel, pörkölt
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • fokhagymanyomó vagy reszelő
  • nagyobb lábos
  • nagyobb méretű serpenyő
  • nagyobb tál

A recept hozzávalói
  

  • 60 dkg krumpli
  • 60 dkg sertéscomb
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál zsír
  • 1 db TV paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • 1 teáskanál
  • 1 kávéskanál köménymag (őrölt)
  • 1 teáskanál petrezselyem (púpozott)
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1 liter víz
  • 4-5 dl napraforgóolaj (a krumpli kisütéséhez)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A brassói elkészítését a krumpli meghámozásával kezdjünk, s centis kockákra vágjuk fel.
    A krumplit a kisütésig vízbe tesszük, hogy ne feketedjen meg.
  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A paradicsomot és a paprikát megmossuk, és apró darabokra felaprítjuk.
  • A sertéscombot centis kockákra vágjuk fel.

A sertéspörkölt alap elkészítése

  • A felaprított hagymát üvegesre pirítjuk az zsíron folyamatos kevergetés közben.
  • Amikor már üveges a hagyma, hozzátesszük a megzúzott fokhagymát is, s jól elkeverjük, hogy egy picit az is megpiruljon.
  • Ezután hozzáadjuk a felkockázott sertéscombot, s fehéredésig pirítjuk.
  • Amikor a hús kifehéredett, a lábost lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát és a pirospaprikát is.
    Jól elkeverjük a őket a hússal, hogy egy picit az is megpiruljanak.
  • Majd hozzákeverjük a paradicsomot és a paprikát is, hogy picit lehűtse a lábos tartalmát (elkerülendő a paprika megégését).
  • Ezek után az egészet megsózzuk, megborsozzuk, petrezselymet, majoránnát és őrölt köménymagot adunk hozzá, s még egyszer az egészet alaposan átkeverjük.
  • Végül a pörkölt alapot jó sok vízzel felöntjük, hogy a végén bőséges szaftja legyen a sertéspörköltnek.
    Bő egy óráig főzzük, időnként ellenőrizve, hogy van-e elég lé a húson.

A krumpli kisütése

  • Amikor a pörkölt alap elkezd főni, a krumplin lecseréljük a vizet.
  • Majd egy nagy serpenyőben az olajat felmelegítjük 180 fokra.
    Fontos, hogy az olaj jó forró legyen, mert különben a krumpli nem sül át rendesen, s belül nyers marad.
  • Ezután a krumplit kivesszük a vízből, hagyjuk lecsepegni, s a felforrósított olajba tesszük úgy, hogy az olaj a krumplit teljesen befedje.
    8-10 perc alatt aranybarnára sütjük, párszor átforgatva a krumplit.
  • Amikor a krumpli kezd már barnulni, kivesszük az olajból, hagyjuk az olajat lecsepegni róla.
    Majd egy nagyobb - szalvétával bélelt - tálba tesszük, hogy a felesleges olajat leitassuk.
  • Amikor a sertéscomb megpuhult, adjuk hozzá a pörköltalaphoz a zöldborsót.
    Majd a fedő nélkül tovább főzve a pörköltalapot, hagyjuk, hogy a pörkölt leve besűrűsödjön.
  • Amikor a pörkölt szaftja besűrűsödött, elzárjuk a tűzhelyet, s a pörkölthöz hozzákeverjük az elkészült sült krumplit.
    Az összekeverés után 8-10 percig hagyjuk állni az elkészült brassóit, hogy a sült krumpli beszívja a pörkölt szaftját.
  • Káposztával, csalamádéval vagy ecetes uborkával tálaljuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a zöldborsós brassói aprópecsenye elkészítéséhez

A zöldborsós brassói aprópecsenye elkészítése kapcsán érdemes pár dologra odafigyelni.

A zöldborsó belefőzése nem igényel sok időt. Ezért nem érdemes túl korán beletenni a pörkölt alapba.

5-10 perc főzés bőven elegendő mind a mirelit, mind a konzerv zöldborsónak. Ezért kerül bele a pörkölt alapba a legvégén.

Csak akkor kerüljön pár perccel hamarabb a zöldborsó a pörköltalapba, ha nyers zöldborsót főzünk bele, ami nincsen előfőzve, s nem teljesen friss (zsenge).

Ha egyébként szeretjük az édeskés ízeket, a konzerv zöldborsó levét is hozzákeverhetjük a besűrítés előtt a pörkölt alaphoz. A besűrítés során a hús részben magába fogja szívni az édeskés ízeket (mely különösen a csirke brassóit teheti különlegessé).

Illetve, ha van friss petrezselyemzöldünk, akkor azt apróra vágás után két fele oszthatjuk. Az egyik felét belefőzhetjük a pörkölt alapba, míg a másik felével a tálaláskor használhatjuk fel, a tányérokat megszúrva a friss petrezselyemmel.

A sült krumpli előkészítése

A sült krumplihoz a legfontosabb a megfelelő krumpli fajta kiválasztása. Érdemes elsősorban „A” jelű, sütnivaló krumplit választani. A „B” és a „C” jelű krumpli több keményítőt tartalmaz, amitől a kisült krumpli állaga grízes lehet.

A krumpli megpucolásakor mindenképpen vágjuk ki a megzöldült vagy megfeketedett részeket, különben a kisült krumpli keserű lesz.

Ha brassóihoz készítünk sült krumplit, mindenképp kockára vágjuk fel a krumplit. Különben a sült krumplit nehezen lehet majd összekeverni a pörkölttel. A szalmakrumpli hosszabb darabjai könnyedén összetörnek a keverés hatására, s nem lesz a végeredmény igazán vonzó.

Másrészt a brassói ízéhez a sült krumpli zaftos belső ízvilága is hozzátartozik, ami nélkül a végeredmény nem lesz az igazi.

A zöldborsós brassói változatai

Tipp1: A zöldborsós brassói aprópecsenye pörkölt alapját nem csak sertéscombból készíthetjük el, hanem karajból, lapockából vagy akár oldalasból is.

Sőt, a brassói aprópecsenyét csirkemellből is elkészíthetünk. Habár a csirkemellel készített brassóinál a hozzávalók arányait érdemes picit megváltoztatni.

Tipp2: Aki nem szereti a sült hagyma kesernyés ízét, az a zsírhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát a pörköltalap elkészítésekor. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

A zöldborsós brassóihoz viszont nem igazán passzol az erős sült hagyma íz, ezért ne süssük túl az apróra vágott hagymát.

Tipp3: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is a pörköltalap elkészítéséhez.

Amire figyelni érdemes odafigyelni a szárított fokhagyma felhasználásakor, hogy nem szabad megpirítani. Éppen ezért csak a többi fűszerrel együtt adjuk a pörköltalaphoz, közvetlen a vízzel való felöntés előtt.

Viszont a fokhagyma ízét semmiképp se hagyjuk ki a zöldborsós brassóiból sem, mert nélküle a brassói nem lesz igazán brassói.

Tipp4: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, őrölt fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Viszont a zöldborsó édeskés íze és a túl csípős fűszerek nem igazán passzolnak egymáshoz, hogy ez esetben a hegyes erős paprikát, a csípős paprikakrémet, a chiliport illetve a Cayenne borsot inkább hagyjuk ki az ételből.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a zöldborsós brassói aprópecsenyét, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a zöldborsós brassói aprópecsenyéhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése